Най-важните новини за деня: 9 декември 2023 г.

4346
Най-важните новини за деня: 9 декември 2023 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 09 dec.

ЗЕЛЕНСКА: БЕЗ ЗАПАДНА ПОМОЩ, СМЕ ПОСТАВЕНИ ПОД СМЪРТНА ОПАСНОСТ

Народът на Украйна е пред заплаха да бъде оставен да умре, ако западните страни не продължат финансовата си подкрепа за Киев. Това обяви първата дама на страната Олена Зеленска в интервю за BBC.

САЩ ДА СЕ СЪБУДЯТ ВЕДНАГА: ЗАСИЛВАЩИ СЕ КРИТИКИ ЗАРАДИ УКРАЙНА (ВИДЕО)

Време е САЩ и Запада като цяло да се събудят за войната в Украйна. Такива все по-критични анализи се появяват в авторитетни западни медии, като се използват доста силни думи. Общата линия – Украйна може да се справи в тази война с Русия, вече го е доказала със знакови успехи на бойното поле (руската армия беше принудена да се изтегли, след като тръгна към Киев, успешните офанзиви в Харковска и Херсонска област, множеството успешни тилови операции и удари особено в Крим), но Запада и особено САЩ трябва да имат ясна и категорична линия на поведение що се отнася до доставките на оръжие и военната помощ.

ПРОГНОЗА ОТ ПОЛША: КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ФРОНТА В УКРАЙНА ПРЕЗ 2024 Г.?

Украинската контраофанзива не успя изцяло да постигне целите си и Русия бавно се подготвя за собствени мащабни настъпателни действия. Освен това руската икономика се възстановява, което означава, че производственият капацитет на оръжейната индустрия на агресора ще достигне пика си през 2024 г.

ЕС ПОСТИГНА СДЕЛКА, ПОЗВОЛЯВАЩА НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ДА ЗАБРАНЯВАТ ВНОСА НА РУСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ

Европейският съюз постигна предварително споразумение за газовата регулация, което позволява на страните ефективно да забранят руския газ под формата на доставки на втечнен природен газ (LNG), без да се въвеждат нови енергийни санкции, предаде Блумбърг.

НОВИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗПИТИТЕ ЗА ШОФЬОРИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От следващата година ще има промени при възрастта за получаване на свидетелството. Предвижда се и възможност за получаване на шофьорска книжка за МПС с ръчни скорости, ако преди това сте изкарали такова за автоматичен автомобил.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ГЕРБ И ДПС СА КАТО НАС С ДБ

За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговорен - от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици. Показва, че по този начин нещата не могат да продължат. Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна".

10 ГОДИНИ РАЗЛИКА: КАК ОТ ДАНСWITHME СТИГНАХМЕ ДО "ИЗПРАНИЯ" ПЕЕВСКИ? (ВИДЕО)

Миналата седмица ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се договориха, че трябва да подпишат споразумение за назначаване на хора в регулаторите след парламентарните разправии покрай назначаването на ръководството на здравната каса (НЗОК). Според ГЕРБ ДПС ще получи 1/3 тежест в регулаторите и специалните служби. От ПП-ДБ обаче подчертават, че нищо не е договорено. В Студио Actualno поканихме политолога Георги Киряков, за да коментира отношенията в управляващата "сглобка" и как се стигна до там Делян Пеевски да се превърне в основен неин говорител.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 9 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. (СЪБОТА)

 На 9 декември 2023 г. се очаква да е облачно и хладно, сочи прогнозата за времето

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: БЕЗ СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА В ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 164 са новите заразени, като те бележат спад от 14 спрямо предходния ден, когато имаше 178 случая.

За последното денонощие са направени общо 1682 теста (PCR и антигенни), което е със 189 по-малко спрямо 1871 проби при предишния отчет. Така процентът се променя от 9,51% на 9,75 на сто

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com