Най-важното за деня, 16 януари 2023 г.

4038
Най-важното за деня, 16 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 януари.

РАДЕВ ВРЪЧИ ТРЕТИЯ МАНДАТ И БУКЕТ РОЗИ НА НИНОВА (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той беше придружен и от букет червени рози, тъй като днес е рожденият ден на Нинова, която отвърна с кутия бонбони.

НИНОВА: ВСЕ ОЩЕ ИМА ШАНС ЗА ПРАВИТЕЛСТВО, ЩЕ ТЪРСИМ СРЕЩА С БОРИСОВ (ВИДЕО)

Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

НИНОВА: С 24 ДЕПУТАТИ НЕ МОЖЕМ ДА ПОСТАВЯМЕ ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ, НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ

В сряда от 14 ч. ще се проведе националният съвет на БСП, който да даде мандат за съставяне на правителство с третия мандат в разговори с всички партии. След това ще се проведе лидерска среща, на която да се реши какво да се прави. За мен е по-добре да се съберем всички, но ако колегите искат да е двустранна среща, ще се съобразим с тях. Това обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV, след като днес БСП получиха третия и последен мандат за съставяне на правителство. 

ХРИСТО ИВАНОВ ДОПУСКА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ИЗБОРИ 2 В 1 НА МЕСТНИЯ ВОТ

"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети. ... Дали ще има парламентарно управление е отговорност на партиите в Народното събрание. Румен Радев е в положението на онзи с баницата, ние, партиите, му я даваме".

ПОЛИТОЛОГ: С ТРЕТИЯ МАНДАТ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДГОТВЯ СВОЕТО ЗАВРЪЩАНЕ В ЛЯВОТО (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП, навръх рождения ден на техния лидер Корнелия Нинова. Ще имаме ли редовен кабинет? Остри реакции в социалните мрежи от една страна, от друга надежди, че опитът и умението за диалог на БСП ще дадат резултат. Дали това няма да е горчив подарък за госпожа Нинова, коментираме в Студио Actualno с Атанас Радев - политолог, следващ магистратура по политически мениджмънт, почетен член на Студентски клуб на политолога, зам.-председател на Национален младежки форум и участник в Международната Награда на херцога на Единбург.

ДИРЕКТОРЪТ НА БАБХ: ПРИХОДИТЕ ЗА ФИРМАТА "КАПИТАН АНДРЕЕВО" СА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СА СЕ ОТЧИСЛЯВАЛИ ОТ ДЪРЖАВАТА

Сагата около "Капитан Андреево" се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес. Това коментира директорът на Българската агенция по храните д-р Иван Шиков.

ОВЧАРОВ ТВЪРДИ, ЧЕ СМЕ ИЗПЪЛНИЛИ АНГАЖИМЕНТА ЗА ТЕЦ-ОВЕТЕ ОЩЕ ПРЕДИ ЕС ДА ГО ПОИСКА

"Трябва да разберем една простичка истина - или вървим с Европа и с тенденциите на т.нар. зелен преход и се опитваме да съобразим националните си интереси с това, или се изолираме от този процес". Това каза по повод предоговарянето за въглищните централи в Плана за възстановяване бившият енергиен министър Румен Овчаров по БНТ.

"ТРЯБВА ДА ГОВОРИ САМО ИСТИНАТА": БИВШИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР СЕ ГОТВИ ДА СЪДИ СЛУЖЕБНИЯ (ВИДЕО)

Темата с недостига на лекарства бе насочена и към бившия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова с упрек от настоящия министър, че е намалила следените лекарства от 400 до 60. Тя гостува в Студио Actualno и отговори на наши въпроси. Пред камерата ни тя обяви, че ще съди Асен Меджидиев за неговите обвинения.

И ФИНАНСОВАТА ИНСПЕКЦИЯ УЛИЧИ АПИ В НАРУШЕНИЯ ЗА ТОЛ СИСТЕМАТА

Половин година след като Сметната палата излезе с одит, в който посочи серия пороци в договори за тол системата, сега и Агенцията „Държавна финансова инспекция“ установи нарушения. Конкретният проверяван от нея договор е на стойност 141 млн. лв. с ДДС за „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима маса до 3.5.т. (Електронна винетка)“.

ИМА ЛИ УКРАЙНА САМОЛЕТИ СУ-25 ОТ БЪЛГАРИЯ? ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО ПАК ОТРЕЧЕ

Държави членки от НАТО са закупили от България 14 съветски самолета Су-25 и са ги предоставили на Украйна. Това пише Bloomberg в свой анализ на данните за западната оръжейна помощ за Киев, базиран на нидерландския аналитичен проект Oryx, но с изрично уточнение, че не може да провери информацията на Oryx. Той работи с отворени данни и отчита и обновява военната подкрепа за украинската армия още от началото на войната.

ФРОНТЪТ Е ИЗВЪН СОЛЕДАР. КАКВО ГОТВИ ПУТИН - СЦЕНАРИИТЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Занапред фронтът при Соледар ще е близо до града, но извън границите на града. Това съобщи в Телеграм един от войниците, които се бият на място – човек, поддържащ профила на Мадяр. Това е украинска военна група, която отговаря за разузнаване и удари с дронове – тя е кръстена на името на командващия я в момента.

АНАЛИЗ: ЕДИНСТВЕНАТА ВОЕННА СТРАТЕГИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, водещи от Киев и Москва, стратегически се насочват към Бахмут и малкия солодобивен град Соледар, на 15 км североизточно от Бахмут. Сблъсъците на руски и украински пехотинци, заедно с размяната на артилерийски огън, бързо преминават в смъртоносни улични боеве, окопна война в стил Първата световна и стигат до патова ситуация.

МАСОВО ОЧАКВАНЕ: САЩ ЩЕ НАКАРАТ ШОЛЦ ДА ДАДЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ГЕРМАНСКИ ТАНКОВЕ НА УКРАЙНА

Запада достави на Украйна голямо разнообразие от оръжия, които се считат за твърде провокативни. Изглежда танковете са следващите - тази оценка прави The New York Times и добавя: Тъй като се очаква нова руска офанзива, украинските власти и техните западни съюзници търсят промяна в баланса на силите.

АНАЛИЗ: ЕВРОПА В КАПАНА НА ПРОТИВОРЕЧИВИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОМЕНИ

 

Навлизането в новата 2023 г. предлага възможност да се направи равносметка на еволюиращите промени в Европа и светът, който я заобикаля. Това пише политологът проф. Джордж Пагулатос в коментар за „Катимерини”, предава БГНЕС. Пагулатос е професор по европейска политика и икономика в Атинския университет по икономика и бизнес и генерален директор на Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество