Най-важното за деня, 17 октомври 2022 г.

3583
Най-важното за деня, 17 октомври 2022 г.
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 октомври.

РУСИЯ АТАКУВА КИЕВ С ДРОНОВЕ - КАКВО ТРЯБВА НА УКРАЙНА, ЗА ДА ИМА УСТОЙЧИВ МИР И СИГУРНОСТ? (ВИДЕО)

Руски атаки с камикадзе-дронове в украинската столица Киев рано тази сутрин – тази информация предадоха редица информационни канали.

ВИДЕО: 5 ОТ 28 ДРОНА УДАРИХА КИЕВ, ИМА УБИТА БРЕМЕННА ЖЕНА. ИМА И ДАННИ ЗА СВАЛЕНИ САМО С АВТОМАТИ ДРОНОВЕ

Общо 5 дронове-камикадзе са успели да поразят цели в украинската столица Киев рано тази сутрин. Това беше заявено от украинския премиер Денис Шмигал. Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди информацията, но уточни, че 28 дрона са били изстреляни от Руската федерация с намерението да поразят цели в Киев. 21 са били свалени.

РУСКИ ВОЕНЕН САМОЛЕТ СЕ РАЗБИ В ЖИЛИЩНА СГРАДА В КРАСНОДАРСКА ОБЛАСТ (ВИДЕО)

Трима души са загинали, а 21 са ранени при катастрофа на изтребител Су-34 в многоетажна сграда в руския град Ейск. Градът се намира на Азовско море срещу Мариупол, за който се водиха тежки сражения през пролетта. По предварителни данни сградата е девететажна, а пожарът от удара е обхванал и деветте етажа.

ЛУКАШЕНКО МЕЖДУ ЧУКА И НАКОВАЛНЯТА: КАК ХЕМ ДА УГОДИ НА ПУТИН, ХЕМ ДА СЕ СПАСИ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

Русия се опитва да въвлече и Беларус във войната с Украйна, за да си подели с някой отговорността и за да окаже допълнителен натиск върху Запада, пише украинското издание "Фокус".

НАТО ЗАПОЧВА ЯДРЕНИ УЧЕНИЯ С АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВАЧИ, РУСИЯ ОТВРЪЩА

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс, цитирани от "Reuters". Целта на ежегодното ядрено учение "Steadfast Noon" е да осигури ефективност на съдържанието в алианса и в него ще се включат до 60 самолета от различни типове, включително бойни самолети четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети цистерни. 

АМЕРИКАНСКО ИЗДАНИЕ: ДВОЙНСТВЕНАТА ПОЗИЦИЯ НА НАТО ЗА УКРАЙНА ЗАПЛАШВА ЦЕЛИЯ СВЯТ

По отношение на въоръжения конфликт в Украйна има известна двойственост, която може да представлява заплаха за целия свят, твърди американското издание National Review.

РАДЕВ ЗА ОРЪЖИЯТА ЗА УКРАЙНА: БЪРЗАТ ДА НИ ЛИШАТ И ОТ ТОВА, КОЕТО ИМАМЕ

Бързат да ни лишат и от това, което имаме. Това каза по повод предложенията за военна помощ на Украйна президентът Румен Радев пред журналисти на полигон "Ново село", където по-рано на официална церемония Италия пое ролята на Рамкова държава на бойната група в България. 

РСМ ПРИЕ ЕДИНОДУШНО ЗАКОНОПРОЕКТ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ

Депутатите от парламента на Северна Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, съобщи БГНЕС. Предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

ЕКСПЕРТИЗА: ИМА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ В УЧАСТЪКА НА "СТРУМА", КЪДЕТО ЗАГИНАХА 45 МАКЕДОНЦИ

Сериозни нарушения на инфраструктурата на магистрала "Струма" е установила специална експертиза, която е част от делото след автобусната катастрофа миналата година.

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ЛИПСАТА НА АСФАЛТ ВОДИ ДО ПРЕДСРОЧЕН РЕМОНТ НА АМ "ТРАКИЯ"

Участъкът oт автомагистрала „Тракия" между Стара Загора и Ямбол се нуждае от основен ремонт - това са около 30 км. Взетите проби от настилката в отсечката показват, че част от асфалта липсва. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред БНТ.

КРИМИНАЛНИ НАКАЗАНИЯ ЗА НАДПЛАТЕНИ МИЛИОНИ ЗА ПЪТНА ПОДДРЪЖКА НЯМА ДА ИМА - ЗАЩО?

 

"Претупала" - тази дума използва вестник "Сега" в свой материал, касаещ работата на прокуратурата по един от големите скандали в България за последните години. Става въпрос за договорите за поддържане на пътищата и дали там има незаконна надценка.

"ТОЙ НЕ Ѝ ПОМАГАШЕ, А ГЛАСУВА ВМЕСТО НЕЯ": АКФ С НОВИ РАЗКРИТИЯ ЗА ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ (ВИДЕО)

В секция № 32 в село Брезница, община Гоце Делчев, председателят на СИК натиска екрана за гласуване вместо избирателите, част от изборните машини са обърнати с екраните си към коридора, а секретарят на комисията получава директни заплахи за разправа.

КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ ГЕРБ И ДБ: ПАК ОПОРКИ ЗА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА И ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО ДБ УПРАВЛЯВА С БСП

Сега се вижда, че ГЕРБ няма партньор. За да има, трябва да се промени – главно на тема антикорупция. Няма вариант, в който "Демократична България" (ДБ) да подкрепи мандат за правителство на ГЕРБ. Това заяви депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

КОИ ДЕПУТАТИ ОТКРИВАХА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТИ ДОСЕГА И КАКВО КАЗАХА? (СНИМКИ)

По традиция началото на откриването на новото 48-о Народно събрание на 19 октомври ще бъде дадено от най-възрастният народен представител, който този път е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

СЛЕД ПОРЕДНАТА СРЕЩА В ПАРЛАМЕНТА: НЯМА ОБЩО РЕШЕНИЕ ЗА МЕРКИТЕ ЗА ДОХОДИТЕ, БЮДЖЕТА И ИНФЛАЦИЯТА

Няма общо решение за мерките за доходите, бюджета и инфлацията. Това стана ясно след среща между партиите от 48-ото Народно събрание по темите бюджет, инфлация и доходи. Тя беше инициирана от БСП.На срещата не са присъствали представители на "Демократична България" и "Български възход". 

ГОДИШНАТА ИНФЛАЦИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ СЕ УСКОРИ ДО 18,7- НАЙ-ВИСОКА ОТ 1998 Г.

Годишният темп на инфлация в България се ускори през септември за 19-и пореден месец, достигайки 18,7% спрямо 17,7% през предходния месец, показват данни на Националният статистически институт (НСИ).

ПРОУЧВАНЕ: АВТОЦЕНЗУРАТА В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ РАСТЕ

Сериозен ръст на автоцензурата, констатира 6-то проучване за свободата на словото в страната "Медии под обстрел", направено от АЕЖ-България и осъществено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Журналистите са изправени пред поредица от предизвикателства – стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения.

"ЛУД ЗА ОТВЪРЗВАНЕ": ШКУМБАТА ЗА НОВАТА СИ ПИЕСА, НОВАТА ПАРТИЯ И НОВАТА БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

 

В новата си постановка "Луд за отвързване" актьорът Димитър Туджаров - Шкумбата казва: "Знаете какво казват бабите - "Не се смей на масата". В Студио Actualno поканихме за коментар обичаният български хуморист за новите творчески приключения и българската реалност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com