Най-важното за деня, 24 август 2023 г.

4531
Най-важното за деня, 24 август 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 август.

РУМЕН РАДЕВ МОЖЕ ДА НАПРАВИ МАСОВА ПАРТИЯ ЦЕНТЪР-ЛЯВО: СВЕТЛИН ТАЧЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев може да направи масова партия център-ляво. Това каза политологът Светлин Тачев от “Галъп интернешънъл“ в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“.

РАДЕВ ОТКАЗА ДА ОСВОБОДИ ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР - ЗАРАДИ ЗАПИСА ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПП

Президентът Румен Радев отказа да издаде указ, с който да освободи от поста главния секретар на МВР Петър Тодоров.

ПРОКУРАТУРАТА ЗА ВТОРИ ПЪТ: НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО ДЕЛОТО ЗА ПАЧКИТЕ В ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОРИСОВ

За втори път Софийската градска прокуратура е прекратила делото за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов. Първо това стана през май тази година, но след това Апелативна прокуратура-София отмени постановлението и даде указания за извършване на допълнителни действия по разследването.

ЕДНО ОТ ЛИЦАТА НА ПП-ДБ НЕ ИСКА НОВ МАНДАТ КАТО ПАРТИЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ

Владислав Панев няма да се кандидатира повече за съпредседател на "Зелено движение". Новината съобщи самият той пред Аctualno.com.

ФАКТИЧЕСКИ ЗАБРАНЯВАТ РАБОТАТА ОТ ВКЪЩИ: ТОВА ЛИ ПРАВИ КАБИНЕТЪТ "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ"?

"С цел повече сигурност и гъвкавост кабинетът предлага рестриктивни промени в Кодекса на труда, които ще постигнат точно обратното - да направят почти невъзможна работата от вкъщи (разстояние), която иначе безпроблемно се прилага по цял свят от пандемията насам. Промените са пълни с нови бюрократични изисквания и към работодателя, и към служителя. Те, освен това, създават неравнопоставени условия между служители в присъствена форма на работа и техните колеги, които работят от вкъщи. С тях се залагат изисквания, за чието спазване ще е трудно да се следи, но които отварят възможности за административен произвол. Всичко това, както обикновено, е облечено в иначе смислените препоръки на ЕК относно все по-трудното съвместяване на личния и служебния живот". Така започва пространен материал на в. "Сега".

ПИЕШ ЛЕКАРСТВА С НАТРУПВАНЕ, ЗАСТРАШЕН СИ ОТ РАК: ГОВОРИ ПРОФ. ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ

Приемът на много лекарства в рамките на лечение на едно или повече заболявания едновременно за по-дълъг период от време носи риск от развитие на рак, ако във въпросните лекарства има замърсяване с нитрозамини. За това алармира за пореден път проф. д-р Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР болница, чиято специалност е рак на кожата.

ЛУНАТА ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ? НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО: ГОВОРИ ПРОФ. МАРДИРОСЯН (ВИДЕО)

Руската станция „Луна-25“, която беше подготвяна над 10 години, се сблъска с естествения земен спътник и се разби. Дни по-късно Индия изпревари Русия в Космоса, след като мисията „Чандраян-3“ завърши с успешно кацане край южния полюс на Луната. Защо е цялата тази надпревара?

БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДАЛА ЦЯЛАТА СИ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА. ГОВОРИ ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ТОДОР ТАГАРЕВ

Не всичко от военната помощ е изпратено на Украйна. Това е една логистична операция, която все още продължава. Основно изнасяме за Украйна боеприпаси. Това заяви военният министър проф. Тодор Тагарев пред bTV. 

ПУТИН ОБЯВИ ПРИГОЖИН ЗА МЪРТЪВ (ВИДЕО)

Владимир Путин потвърди, че Евгений Пригожин е загинал. Припомняме, че самолетът на основателя на ЧВК "Вагнер" се разби вчера в Тверска област.

ДВЕТЕ СЛАБОСТИ НА ПУТИН, КОИТО ОТЛОЖИХА СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН С ЦЕЛИ 2 МЕСЕЦА

На руския диктатор Владимир Путин му бяха необходими два месеца, за да реши съдбата на бившия си приближен Евгений Пригожин, известен и като негов готвач още от времето, когато осигуряваше кетъринг услуги за Кремъл. Защо бе това забавяне вместо въпросът да се реши бързо още когато Пригожин поде своя бунт, наречен "марш на справедливостта", и стигна до подстъпите към Москва в началото на лятото?

САМОЛЕТЪТ НА ПРИГОЖИН БИЛ НА ПОПРАВКА ПРЕДИ ФАТАЛНИЯ ПОЛЕТ: КОЙ Е ЕВГЕНИЙ ПРИГОЖИН (ВИДЕО)

 

Самолетът, който падна в Тверска област с Евгений Пригожин на борда, е бил ремонтиран и "в поддръжка" преди полета. Това е казала Кристина Распопова, 39-годишна стюардеса, която е била част от екипажа на машината.

КОЙ Е ОСНОВАТЕЛЯТ НА "ВАГНЕР" ДМИТРИЙ УТКИН, ЗА КОГОТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СЪЩО Е ЗАГИНАЛ?

Сред лицата, за които се предполага, че са загинали заедно с лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетната катастрофа в Тверска област на 23 август, е и Дмитрий Уткин. Той често е определян като основател или съосновател на наемническата група, въпреки че точната му роля е оспорвана, а личността на самия Уткин е обгърната от мистерия.

И ИЗВЪН СМЪРТТА НА ПРИГОЖИН НОВИНИТЕ ЗА УКРАЙНА ВЪВ ВОЙНАТА С ПУТИН СА ДОБРИ (ВИДЕО)

Новините за падането на самолет, в който е бил Евгений Пригожин и последвалите подробности, според които той се счита за мъртъв, затъмни всички други новини по отношение на войната в Украйна през вчерашния 23-ти август. Но някои от тях са много важни – както за развитието на бойните действия на фронта, така и за перспективата Украйна да отхвърли и парира минимум за много дълго време стремежа на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Всичко това при положение, че днес, 24 август, се навършва официално година и половина откак Путин отприщи войната и е Денят на независимостта на Украйна.

РЯЗЪК СПАД НА ПОТОЦИТЕ РУСКИ ПЕТРОЛ ПО МОРЕ СЛЕД УДАРА С ДРОН В НОВОРОСИЙСК

Никак не оптимистични новини за Владимир Путин - потокът на руски суров петрол по море спадна до най-ниското си ниво от януари насам след голямо забавяне, свързано с черноморското пристанище Новоросийск.

АНАЛИЗ: САЩ СЕ ДЪРЖИ КАТО ШИЗОФРЕНИК С ИРАН

Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., американската външна политика загуби своя вектор и стана все по-противоречива. Катастрофалното изтегляне на войските от Афганистан, глупавият отговор за появата на китайски шпионски балони в небето над Съединените щати и хаотичният подход на Вашингтон към въпроса за предоставяне на подкрепа на Украйна показват, че Белият дом предпочита да реагира само на събития, а не да задава глобална динамика. Това е основното заключение на позиция, публикувана в The National Review*.

ЗУКЪРБЪРГ С НОВ СКАНДАЛ: ПЛАЩАЛ Е НА ПРОВЕРИТЕЛИ НА ФАКТИ, ЗА ДА ЦЕНЗУРИРАТ МЕДИИ?

Два от най-големите австралийски университета и технологичният гигант Meta (собственик на Facebook и Instagram) на Марк Зукърбърг стоят зад кампании за заглушаване на новинарските материали за бъдещия ключов референдум в Австралия - това е заключението на журналистическо разследване на Sky News Australia.

СТРОЯТ, А ПОСЛЕ ГОРЯТ: ТАЙНАТА НА ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ДО НАШИТЕ ЗЕМИ

 

Между 5500 и 2750 г. пр. н. е. териториите на съвременна Румъния, Молдова и Украйна са обитавани от групи хора, които съставляват културната общност Триполия-Кукутени. И въпреки че тази древна цивилизация не е толкова известна като културата на шумерите, тя също е много значима. Това е най-старото известно общество в Европа и е напълно възможно то да е било един от ключовите прародители на човешката цивилизация като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com