Наталия Еллис: Силно се надявам, че тази война няма да дойде нито в Европа, нито в България (ВИДЕО)

1081
Наталия Еллис: Силно се надявам, че тази война няма да дойде нито в Европа, нито в България (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: За Украйна“ Росица Генчовска разговаря с Наталия Еллис - председател на фондация “Втори дом”.

„Ние получихме от общината в първите месеца на войната одобрение да ползваме сградата на бившата Белодробна болница. Тя беше в доста занемарено състояние и общината веднага, заедно с доброволци, се включи в подкрепата за ремонта. Първите настанени хора също бяха доброволци. Досега има няколко стаички, които ремонтирахме, но като цяло организирахме буферен център, където хората влизат, някои - за една седмица, някои за няколко месеца.“, разказва Наталия Еллис за подкрепата, която фондация “Втори дом“ получава от общинските и областните институции в Пловдив. Още: Арх. Слави Дончев: Изследователите на Мадарския конник виждат, което им се иска да видят, а не това, което е пред очите им (ВИДЕО)

”Ние не само ремонтираме бившата Белодробна болница, така че да имат хората къде да живеят, но ние направихме там и библиотека, голяма зала за танци, джудо и гимнастика за децата. Всичко е направено за децата. Ремонтирахме стаичка за керамика и рисуване. Защо? Тези деца не спират да преживяват стреса, т.е. те не са с посттравматичен синдром, те са постоянно в травматичен синдром заради войната. И сега там има студио за рисуване и чрез рисуване, чрез керамичното моделиране децата изразяват стреса, преживяват го и той излиза.“

Наталия Еллис е благодарна за подкрепата, която украинските бежанци получават от Община Пловдив и Регионално управление на образованието – Пловдив от първите дни на войната. Тя споделя, че на предстояща среща на фондацията с РУО-Пловдив ще се обсъжда как да се помогне на украинските деца, т.к. все повече деца влизат в българската образователна система. „В момента има 420 деца записани в училища и повече от 130 деца записани в детски градини, които скоро също ще тръгнат на училище. Към началото на следващата учебна година очакваме тази цифра да се увеличи до 600- 700 деца, дошли от Украйна и от други региони на България, а и от други европейски страни.“ Още: Димитър Стоянов: Във всяка нормална държава след подобен скандал и явни зависимости на магистрати би започнал реподбор (ВИДЕО)

„От страна на училищата имаме голяма подкрепа - и от учителите и от директорите. Те наистина разбират ситуация и когато има моменти, когато е нужна някаква външна намеса от психолози, много деликатно го правят, много деликатно подкрепят и децата и родителите им.“

Наталия Еллис споделя удовлетвореността си от факта, че нейната фондация, помагайки и подкрепяйки украинските бежанци, те пък от своя страна връщат тази помощ и на работодателите си и чрез включване в различни каузи, като почистване на парка „Лаута“.

Целият разговор на Росица Генчовска с Наталия Еллис можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 22 май 2024 г. (сряда)

"Ходете на лекар": Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото

Най-важните новини за деня: 21 май 2024 г.

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com