Ненчев не прие оставката на Йордан Бакалов

3058
Ненчев не прие оставката на Йордан Бакалов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка от директора на Служба „Военна Информация“ Йордан Бакалов, съобщиха от ведомството.

Днес в Министерството на отбраната (МО) се проведе среща между министъра на отбраната Николай Ненчев и директора на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов. На нея Бакалов подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, считано от днес, уточняват от МО..

"Хора от кариерата" убедили депутатите от ГЕРБ да махнат Бакалов

Военни от парламентарната група на ГЕРБ са лобирали сред колегите си за предложените от БСП текстове в Закона за военното разузнаване, ...

Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация“, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване. Министърът на отбраната Николай Ненчев реши да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. Министър Ненчев още веднъж увери Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби, съобщиха от МО.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че се очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на текста от закона, премахваща Бакалов от поста.

Вчера стана ясно, че директорът на служба “Военна информация” Йордан Бакалов е подал оставка. Мотивът за оттеглянето от поста е гласуваният в четвъртък закон за военното разузнаване, в който са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 години стаж в системата за национална сигурност. Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на БСП депутата Таско Ерменков шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.

"Военно-разузнавателна служба никъде по света не се ръководи от цивилен човек. Това трябва да е човек, завършил най-малкото две военни академии, да е завършил някакви курсове по линия на НАТО, за да може, когато се срещне със своите колеги от страните-членки на НАТО, той да бъде адекватен и в състояние да води професионален разговор", заяви днес пред БНР полковник, инженер и офицер от запаса Чавдар Борачев, който е и председател на създадената наскоро Асоциацията на военните разузнавачи по повод оставката на Йордан Бакало

Йордан Бакалов вече няма да е шеф на военното разузнаване

Служба „Военна информация” ще има нов директор, след като изненадващо в Закона за военното разузнаване влезе текст, който ...

Бакалов бе назначен за директор на служба “Военна информация” на 19 май тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com