Ненчев се обяви против задължителната казарма

5960
Ненчев се обяви против задължителната казарма
Снимка: БГНЕС

Ходенето в казарма и участието на младежите в българската армия би следвало да са призвание, би следвало да са дълбоко осъзнат акт. В никакъв случай няма да бъда привърженик на задължителния принцип – средата за сигурност е силно увредена, но няма никаква нужда да притесняваме хората. Това каза военният министър Николай Ненчев.

Той посочи, че е поръчал анализ за предимствата и недостатъците на връщането на наборната служба, но всички стратегически планове от последните 7-8 години са подчинени на идеята България да гради професионална армия. Пред bTV Ненчев отбеляза, че повечето натовски страни са избрали именно този принцип за въоръжените си сили и той го намира за по-удачен.

Той отбеляза и че връщането на казармата може да доведе до нова емигрантска вълна сред младежите или окончателна загуба на тези от тях, които са вече зад граница.

В същото време, той подчерта, че събирането на данни за младежите и девойките, годни за военна служба у нас, дава на Министерството на отбраната необходима информация, без това да е обвързано с привикване, военно обучение и пр.

МО има готовност да прати 500 военни на границата

На този етап имаме готовност да изпратим около 500 военнослужещи. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев за готовността на...

„Ще продължим обучението на доброволен принцип (...) през миналата година имаше повече кандидати от възможните бройки”, похвали се Ненчев и допълни, че през тази ще се направи всичко възможно да бъдат обучени всички желаещи.

По отношение на съвместната охрана на границата с МВР, министърът заяви, че двете ведомства имат „чудесни отношения” и това им е позволило бързо да се подготвят. Инструкциите за общите патрули ще се подписват и от двете министерства, като ще участва и Военна полиция.

Решено е, че част от войниците ще бъдат въоръжени – но само там, където това е наложително. Ненчев подчерта, че в МО „сме отговорни хора и сме отговорни за националната сигурност” и поради това няма вероятност армията да „отбие номера” с изпращане на ограничен личен състав.

Министърът каза, че вече е посетил формированието от Благоевград, голяма част от което заминава за границата. Повечето от военните са преминали обучение, а около половината са били на мисии, посочи Ненчев.

Той посочи, че президентът е свикал извънредно съвещание именно за да разбере колко напреднала е подготовката на армията и полицията за съвместна охрана.

Референдум за връщане на задължителната казарма предложи Велизар Енчев

"Възстановяването на задължителната казарма е промяна на обществения договор между държавата и младежите и трябва да мине през референд...

Запитан дали може да поискаме и помощ от НАТО, Ненчев отговори: „Не съм чул за подобно предложение от тяхна страна, а и какво да свършим с тях – в НАТО няма гранични войски, няма подготвени военни, които да свършат тази работа”.

Николай Ненчев беше категоричен, че българското небе винаги ще бъде пазено от българи. По думите му даже и след приетите наскоро законови промени, т.нар еър полисинг остава мирновременна мисия за съвместно патрулиране, при която няма как чужда държава сама да пази въздушното ни пространство. На този етап още не са водени разговори за въздушна охрана с други страни от НАТО, стана ясно още.

Във връзка с публикация на „Биволъ”, според която всички обществени поръчки на МО се проверяват от Вонна прокуратура, министърът каза: „Не бих казал, но би било добре, бих настоявал”. Той самият е спрял процедури за закупуване на автомобили и бронетехника.

Ненчев заяви, че на този етап не мисли за оставка. Във връзка с „отношенията вътре в Реформаторския блок и очевидно друг тип политически очаквания” той имал среща с премиера, който оценил положително работата му и обявил пълната си подкрепа за него. Същото било и отношението на депутатите от РБ и членовете на партията му БНЗС.

Не стана ясно обаче дали Ненчев ще сложи подписа си под меморандума между ГЕРБ и РБ, тъй като „очевидно този анекс води до разделителни линии в Блока”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com