Няколко фирми с интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски

1919
Няколко фирми с интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски
Снимка: БГНЕС

Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски. Най-същественото ни условие е новите машини да се сглобяват в България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти при посещението си в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД – град Търговище.

Той бе там заедно с министър-председателя Бойко Борисов. „По този начин една голяма част от парите, които ще даде българският данъкоплатец, ще останат в България като поддръжка, заплати, ремонт в съществуващата материална база“, допълни министър Каракачанов. Предвижда се ремонт и модернизация на съществуващата техника да се извършват в България, добави още той.

В „ТЕРЕМ – Хан Крум“ министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев се запознаха с технологичните възможности на военно-ремонтния завод и разгледаха част от готовата продукция – ремонтирани танкове Т-55 и Т-72 и модернизирана машина МТЛБ-М1.

До две седмици се очаква в Министерския съвет да влязат отново модернизационните проекти за Българската армия – за придобиване на нов боен самолет за ВВС и за бойни машини за Сухопътните войски. Предстои Министерският съвет да гласува 1 милиард и 220 милиона лева за модернизация на Сухопътните войски, това каза министър-председателят Бойко Борисов в завода. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че желанието на ръководството на Министерството на отбраната е в максимална степен тези средства да отидат за българските заводи. Така ефектът от модернизационните проекти ще е много по-голям, предаде БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов поздрави работещите в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ за професионалната работа. Той подчерта, че заводът е запазил своя потенциал и материална база и има условия да извършва модернизация и поддръжка на съществуващата техника по стандартите на НАТО. „Тук виждаме прекрасна работа на Българската академия на науките, военно-експертния потенциал, инженерите, учените и тези, които разработват новите системи“ – каза премиерът. Той добави, че част от ремонтираните машини и разработваните нови системи могат да бъдат полезни и за нуждите на „Гранична полиция“, пожарната, жандармерията. Продукцията на завода има огромен пазар и в бъдеще - възможности за сътрудничество с големи компании.

„Дълги години сме купували най-добрите транспортни самолети, най-добрите транспортни хеликоптери. Само транспортни. Сега говорим за бойни машини, които да защитават населението, суверенитета и целостта на България“, подчерта премиерът.

Около 250 души работят в „ТЕРЕМ – Хан Крум“ в момента и имат гарантирана работа за около година и половина - две. Имаше дълъг период на възстановяване на способностите на дружеството, преди това около две години не е имало работа – каза пред журналисти Васил Хараланов, управител на „ТЕРЕМ - Хан Крум“ ЕООД – Търговище.

Малко по-късно днес на военен полигон „Стража“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава полигонно изпитание на бойната техниката, ремонтирана в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com