Няма прелели язовири, властите се подготвят за нови поройни дъждове

1108
Няма прелели язовири, властите се подготвят за нови поройни дъждове
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Към момента няма информация за прелели язовири и реки, каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с активираното оперативно звено заради обилните валежи в страната, предаде Агенция "Фокус".

"Тази сутрин в 8.45 е активиран щабът за наблюдение. Очаквам актуална информация след около един час. Информацията към сутринта, от язовирите, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите, това са големите и значими язовири, е че няма никъде преливане. На критичните точки на реките също няма преливания", посочи той.

"Това е информацията от 9.00 часа. В 12.00-12.30 очаквам да имам обобщена информация. Два пъти дневно ще даваме информация – по обяд и след 16.00 часа. Ще има непрекъснато наблюдение", добави Димов. По думите му към момента служителите от басейновите дирекции са на критичните точки, за да наблюдават ситуацията.

"Това, което знаем, е че в Южна България, около Пловдив, е най-сериозно положението. Ние следим постоянно прогнозите и сме в контакт с НИМХ. Очаква се валежи да има и в Северозападна България, така че там, където има прогноза, там са и наблюденията. Ресурсът, с който разполагаме на терен и хората там докладват за ситуацията", поясни министър Димов.

Структурите на МВР са нащрек, тъй като и днес се очаква се голямо количество дъжд, увери вътрешният министър Младен Маринов, който е в Пловдив, за да инспектира работата по отводняване след пороите.

Порои и мощни бури наводниха много места в страната

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната в неделя през нощта. Пороен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час снощи ул...

Метеорологичните условия са такива, че това може да се случи на територията на цялата страна, добави той, цитиран от bTV. Вътрешният министър обясни, че е предотвратена голяма авария, при която водата е можела да залее много електрически табла в НКЖИ.

Всички служби са в готовност да реагират при следващи валежи, но засега не е нужно да се обявява бедствено положение в Пловдив.

"Щетите ще бъдат установени. Областните управители и кметовете ще го направят, на този етап не се обявява извънредно положение, материалните щети засега са нормални за такъв тип бедствия", поясни още той. Около и над 70 литра са се изляли, което бе очаквано за два дни, а това се случи за една нощ, добави шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Маринов увери, че шахтите се почистват постоянно. Но дори и да е така, при такова количество валежи е възможно да са паднали клони и сега ще бъдат премахнати, за да се отвежда водата, обясни вътрешният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com