Нямате длъжностна характеристика? Вероятно полагате недеклариран труд

2858
Нямате длъжностна характеристика? Вероятно полагате недеклариран труд
Снимка: pixabay.com

Длъжностната характеристика е един от важните документи при започване на работа, която трябва да се връчи на работника при започване на работа заедно с екземпляра на трудовия договор, подписан от двете страни, и копие на уведомлението за регистрирането му в Националната агенция за приходите. Често обаче работниците не я търсят или не знаят, че трябва да я изискват. Длъжностната характеристика дава детайлно описание на трудовите му задължения, необходимостта от познаване на нормативни актове и други документи, свързани с изпълнението на работата. Ако не сте запознат с длъжностната си характеристика, е възможно работодателят да ви възлага задължения, несвойствени за позицията ви, без да заплаща за тях и така част от труда ви да се окаже недеклариран.

Това е само един от десетките примери в новия софтуерен продукт на Главна инспекция по труда (ГИТ), който представлява въпросник, обхващащ възможни прояви на недеклариран труд. Софтуерът на практика е инструмент за самооценка, който чрез попълването на въпросника оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Въпросникът може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Кои са най-честите сигнали, по които да познаем дали работодателят е изряден към нас и към властите?

Чрез инструмента работодателите също могат да оценят дали прилагат трудовото законодателство по начин, който гарантира на работниците и служителите им декларирането в пълен обем на положения от тях труд. А ако установят несъответствия, да ги отстранят преди евентуална проверка от Инспекцията по труда.

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на
индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com