X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 11 декември

2512 0
Новини или Novini – картината на печата за 11 декември
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 11 декември, сряда.

24 часа

Болници искат допълнително плащане от пациенти с доброволно здравно осигуряване, пише ежедневникът. Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. За това сигнализира на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите ѝ така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.

Сега

Гърция се стреми да поеме лидерството по въпроса с европейската интеграция на Западните Балкани, твърди медията, като визира думи на гръцкия външен министър Никос Дендиас. 

На работна закуска, организирана от него в Брюксел в понеделник, присъстваха представители на повече от 20 страни от ЕС, събрали се за започналия ден по-късно Съвет на ЕС по общи въпроси. Поканени бяха и външните министри на Албания и Северна Македония Гент Чакай и Никола Димитров. Екатерина Захариева участва в закуската, но не оспори амбицията на Гърция да измести България като водещ фактор в процеса за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

"Гърция е най-старата държава от ЕС в региона. Тя е ключов фактор за стабилността и насърчаването на сътрудничеството и ще продължи да предприема конкретни инициативи в тази посока", каза Дендиас. Той подчерта, че целта е да се стигне до положителен резултат "евентуално през март догодина".

Труд

За 24 фирми в картел при санирането на блокове пише вестникът. Санкциите наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за формиране на картел при саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Установените нарушения са за манипулиране на обществени поръчки в общините Търговище и Гоце Делчев и споразумения между участниците относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите, посочват от КЗК.

Монитор

Седем здравни регистъра, чието създаване струва близо 10 млн. лева, се бави от години. Някои от тях стоят на трупчета повече от петилетка, показа проверка на „Монитор“. Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скрининговия, за инвазивната кардиология и за лечебните заведения за болнична помощ и диализните центрове.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално