Новини или Novini - картината на печата за 6 март

4107
Новини или Novini - картината на печата за 6 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 6 март, петък.

Вестник "24 часа"

Изданието отбелязва, че държавата и бизнесът ще търсят млади и добре образовани българи, които да се върнат от Великобритания, за да работят у нас. На кариерен форум тази събота в Лондон фирмите ще предложат атрактивни позииции за специалисти във финансовия, застрахователния, образователния, здравния и IТ сектора.

През миналата година 68,2% от анкетираните младежи на кариерния форум в Лондон са заявили, че ще работят в България. Основната причина за завръщането на българите е ръстът на заплатите у нас. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3500 лв., а при финансите и застраховането - 2000 лв.

Вестник "Труд"

Ежедневникът акцентира върху голямата среща за Сирия в Москва. Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в Идлиб - или поне това ясно след близо 6-часовите преговори на Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Двете страни са договорили споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция. Примирието влиза в сила в полунощ. Двете страни ще работят, за да остане то трайно.

Срещата идва на фона на нарастващото напрежение в северната част на Сирия, където подкрепеният от Русия режим на Башар ал Асад е насочен срещу цивилни и турски войници. Това от своя страна създава перспективи за пряк сблъсък между руските и турските сили.

Вестник "Монитор"

Ресторантьорството, хотелиерството, търговията и ремонтът на автомобили и мотоциклети, заедно с транспорта, складирането и пощите са произвели 22.7 млрд. лв. брутна добавена стойност през 2019 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от вестника.

Става ясно, че тези сектори държат най-голям дял по добавена стойност, която е съществена част от образуването на БВП - за миналата година тя се равнява на 102.2 млрд. лв. След тях се нарежда добивната и преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги и управлението на отпадъците с произведени 21.8 млрд. лв. Челната тройка се затваря от държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа с 15.8 млрд. лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com