Новините: Най-важното за деня, 1 август

4293
Новините: Най-важното за деня, 1 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 август.

БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СТАВАТ ВСЕ ПО-БОГАТИ, ИМАТ РЕКОРДНА ПЕЧАЛБА

Банковата система в България отчита рекордна печалба за първото полугодие на тази година, сочи статистиката на БНБ. За периода януари - юни тази година печалбата на работещите в България банки е 801 млн. лв., което е рекорд. За сравнение - за същия период на миналата година печалбата е била 660 млн. лв.

ТРЪМП ПОИСКА СЕШЪНС ДА ПРЕКРАТИ РУСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ

Американският президент Доналд Тръмп призова правосъдния министър Джеф Сешънс да прекрати разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., като го нарече "позор за САЩ".

В ТРИ СМОЛЯНСКИ ОБЩИНИ ИМА ЩЕТИ ОТ ПОРОИТЕ

След Чепеларе частично бедствено положение обяви и община Девин. Там критичната ситуация е заради селата Михалково, Чуреково и Осиково. От пороя в понеделник се наводни и разруши част от пътя между Девин и Кричим при разклона за Осиково. Пътят до селото е прекъснат на няколко места. От паднала кална маса от валежите е била застрашена и къща в Неделино, където се разчиства.

ВРЕДИТЕ, КОИТО КАПИТАЛИЗМЪТ НАНЕСЕ НА ЕВРОПА

От времето на краха, на така наречения реален социализъм изминаха почти 30 години. В резултат на това капитализмът укрепи своите позиции както в Източна, така и Западна Европа. Големи части на Европа преживяха капиталистическа контрареволюция.

ОТ ДНЕС ЧОВЕЧЕСТВОТО ЖИВЕЕ НА "ЕКОЛОГИЧЕН КРЕДИТ", АЛАРМИРА WWF

От днешния ден (1 август) човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси за годината. За това алармира природозащитната организация WWF в съобщение до медиите. В него се цитира доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък за първите седем месеца от началото на 2018 година, според който човечеството е изразходвало "бюджета си" от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година.

РУМЕН РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПЯ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ПО ПЪТЯ ИМ КЪМ ЕС

Обявеният хоризонт 2025 г. за присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС е възможност и стимул за Сърбия и другите кандидат-членки да извършат необходимите реформи. Това е дълъг път, който изисква всички заинтересовани страни да обединят усилия за постигане на това, което беше обявено от всички сръбски политици за стратегическа цел на Сърбия – членство в ЕС. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за сръбското издание CorD Magazine, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

БОРИСОВ ОТГОВОРИ НА РАДЕВ: ИЗЛИШЪКЪТ В БЮДЖЕТА Е МАЛКО НАД 2 МЛРД. ЛВ.

Министър-председателят Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев, който наскоро отправи въпроси за това какво се е случило с излишъка оставен от служебното правителство. Припомняме, че на Бузлуджа БСП също не пропусна да се заяде с правителството за "задлъжнялост на държавата и следващите поколения". През миналия месец пък Радев запита какво се случва с 1,6 млрд. лв. оставени от служебния кабинет.

НАЙ-МНОГО ПАРИ ДАВАМЕ ЗА ХРАНА

По-голямата част от парите на българите отиват за храна. Това показват данните от анализ на Евростат за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година. По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важен показател в разходите на всяко домакинство.

Д-Р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ: ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЦЕЛИ ДЖЕНДЪРНО ПРЕВЪЗПИТАНИЕ

"Текстът на Истанбулската конвенция сам по себе си представлява програма за джендърно превъзпитание - на практика и на терен. Тя предполага усилие да се ревизира традиционния образ на жената като свързван с проблема за насилието, доколкото тя - според феминистката идея - е представяна в традицията като патриархално деградирана". Това заяви психиатрът д-р Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com