Новините: Най-важното за деня, 11 септември

3854
Новините: Най-важното за деня, 11 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 септември.

Румен Радев: Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември

Предсрочните парламентарни избори и президентските избори ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев от Плевен, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града. Радев ще разпусна НС максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, Изборния закон и технологичното време.

Любомир Каримански: Актуализацията на бюджета е добър знак

„Мисля, че актуализацията на бюджета е един добър знак за това, че хората могат да бъдат по-спокойни до края на годината. Дай боже след изборите да имаме едно по-стабилно управление”. Това заяви депутатът от „Има такъв народ” и председател на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански пред Нова телевизия.

По думите му за бизнеса има предвидени мерки. Една от тях е мярката 80/20, която е за самоосигуряващите се лица. Заделени са пари за авиопревозвачите и за транспортните фирми. Тези пари отиват за справяне с удара от COVID-19, уточни депутатът от ИТН.

Проф. Радка Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните

В момента се намираме във времето на епидемията на неваксинираните. В тази вълна хората, които се разболяват и постъпват в болниците са хора, които не са ваксинирани. Това заяви проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на БНТ.

В "Токуда" при разкритите отделения за коронавирус и реанимация над 95% от хората, които са постъпили не са ваксинирани. Много е важно да се знае, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора на инфекцията, изтъкна проф. Аргирова.

Проф. Камен Плочев очаква нов пик на COVID след първия учебен ден

Съдейки по предишния ни опит, ще има нов пик на COVID вълната след началото на новата учебна година. Очакванията си за поредната вълна на коронавируса сподели проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести на ВМА и бивш управител на НЗОК пред БиТиВи.

Заради ГЕРБ, ДПС и БСП - милиони за болницата за деца сега може да бъдат харчени за друго

"ГЕРБ и ДПС поискаха прегласуване на вече приетите 3 милиона за прехвърляне на СБАЛ по детски болести от мизерната сграда на бул. Гешов в болница Лозенец! Предложението НЕ е прието. За всички в този бюджет се намериха пари, но ЗА ДЕЦАТА пари НЯМА! СРАМ!!!"

Тази емоционална публикация във Фейсбук на депутата от "Демократична България" (ДБ) д-р Таня Андреева показа една скрита, но скандална страна на поредното среднощно гласуване по може би най-важния закон за една държава - този за държавния бюджет!

Мая Манолова за скандала "500к": Това е спекулация и изгаря мостове

Резултатът на парламента са видими и полезни за гражданите. Това заяви председателят на коалицията Изправи се. БГ. Ние идваме (ИБГНИ) Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ. За 20 заседания този парламент направи това, което ГЕРБ не направи за 12 години, доволна е Манолова, като даде пример с увеличението на минималната и максималната пенсия, увеличението на майчинството, подкрепа за земеделските производители, за културата и други.

Кристалина Георгиева: Време е за дълбока промяна на икономиката

Световната икономика трябва да се трансформира – да намери нови източници на развитие и начини за печалба. Въглеродната и индустриализирана икономика трябва да стане дигитална – по-чиста и по-умна. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в предаването "Говори сега" по БНТ.

Проф. Иво Петров: Covid инфекцията предизвиква тромби, а не ваксините

Атеротромбозата е един от най-големите убийци на нашето съвремие. Тази форма на тромбоза, която е предизвикана от агресивността на атеросклеротичния процес, засяга всички сегменти от съдовата система – мозък, сърце, периферни съдове. Това каза за БГНЕС кардиологът проф. Иво Петров, който участва в 11-то издание на Балканския Ендоваскуларен Конгрес, където се обединяват усилията на 7 медицински специалности.

"Демократична България" иска да сглоби властта в следващия парламент

Хаосът е роден от дълбокото разстройване на политическата система. В момента няма един голям, а средни партии. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ. В следващия парламент има шанс да има партии, които са на около 5% една от друга, посочи Иванов. Колкото и да изглежда месеците хаотични, има много позитивен тренд, че трябва да се научим да водим диалог, да следваме ясни цели, да ги налагаме и договаряме като такива. ДБ показа ясна последователност, диалогичност и способност да отстояват каузите.

Столична община няма да задели средства за отчуждаване на частни имоти в парковете

Въпреки гигантското изоставяне и въпреки обещанията на кмета на София Йорданка Фандъкова, вече е ясно, че и през 2021 г. Столична община няма да задели никакви средства за отчуждаване на частни имоти в територии от зелената система на града – паркове, градини и зелени площи в междублокови пространства, съобщи вестник "Сега".

Български професор сезира главния прокурор за смъртността в пандемията

"Има обосновано предположение, че т.нар. Национален оперативен щаб (НОЩ) е организирана престъпна група и дори да не е такава, с действията си в нарушение на чл. 326 от Наказателния кодекс е създала обстановка за масова смърт". Това заяви пред журналисти професорът по медицинска физика и по биофизика Лъчезар Аврамов и съобщи, че ще сезира главния прокурор за смъртността в пандемията.

Проф. Лъчезар Аврамов: НОЩ са отговорни за четири вида причини за смърт

Специалистът по физика, биофизика, квантова физика и медицина проф. Лъчезар Аврамов обяви, че ще сезира главния прокурор за действията на бившите управляващи в управлението на пандемичната криза. Професорът е убеден, че т.нар. Национален оперативен щаб (НОЩ) е организирана престъпна група и е категоричен, че високата смъртност у нас е катастрофа, предизвикана от управлението. Той посочи пред Actualno.com четири вида причини за смърт, за които смята, че НОЩ са отговорни. Ето какви аргументи изложи професорът и какво сподели, че иска да промени, влизайки в политиката - като кандидат-вицепрезидент в двойка с Александър Томов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com