Новините: Най-важното за деня, 15 януари

3238
Новините: Най-важното за деня, 15 януари
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 15 януари, сряда.

РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПОДАДЕ ОСТАВКА 

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев смята за правилно на фона на огласените от президента Владимир Путин предложения за промяна в Конституцията да подаде оставка. Какви са те, четете в този материал.

ЕМИЛ ДИМИТРОВ-РЕВИЗОРО Е НОВИЯТ ЕКОМИНИСТЪР

Народното събрание освободи досегашния екоминистър Нено Димов, който е в ареста, и гласува поста да заеме депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров, по-известен с прякора Ревизоро. Предложението на ВМРО Димитров да оглави Министерството на околната среда и водите бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. БСП и ДПС гласуваха "Против". "Воля"- не гласува. "За" гласуваха 111 народни представители, "против" гласуваха 96 депутати. Нямаше въздържали се.

РИОСВ: ВЪЗДУХЪТ В ПЕРНИК Е ОТРОВЕН СЪС СЕРЕН ДИОКСИД 

Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от РИОСВ препоръчват на местните да не излизат от домовете си или от работните помещения. Само тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа автоматичната измервателна станция „Център” в града е отчела четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид, който е 500 мкг/м3/. Най-високо замърсяване е отчетено в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3.

СЪДЕБНИТЕ ЛЕКАРИ ГОТОВИ НА ПРОТЕСТ, МВР НЕ ИМ ПЛАЩА

Лекарите от „Съдебна медицина” са готови за протест. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Пред Нова телевизия техни представители заявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, тъй като МВР е натрупало към тях дългове от стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават, е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.

СЛЕД КАТО ЕК НИ ХВАНА, СПИРАМЕ ДА ТЪРСИМ ЕВРОСРЕДСТВА ЗА АМ "СТРУМА" ПРЕЗ КРЕСНА

България няма да търси европейско финансиране за участъка на АМ "Струма" през Кресненското дефиле (лот 3.2). Това става ясно от официално съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Всъщност, именно за този участък гръмна скандал - че държавата се е опитала да заблуди ЕК, за да си осигури еврофинансиране. Всичко лъсна в края на октомври миналата година, когато изтече информация за официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна).

ГДБОБ ПРЕДУПРЕЖДАВА: ПРАЩАТ НИ ФАЛШИВИ МЕЙЛИ - УЖ С ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ОТ КАТ

За активна СПАМ атака с цел заразяване със зловреден вирус предупреждава ГДБОП. Този път измамата изглежда по нова - електронните съобщения се изпращат от електронен пощенски адрес opp@mvr.bg, наименован "Пътна полиция МВР", и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

ОТ КОГА ЗНАЯТ КАСАТА И МЗ ЗА ОГРОМНАТА РАЗЛИКА В ЦЕНАТА НА ЛЕКАРСТВАТА?

"До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения". Това обясни Кирил Ананиев на пресконференция в Народното събрание, след спешна среща с управителя на НЗОК при шефа на здравната комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Министърът най-после реагира на казаното от Дечев през уикенда за 7-кратна разлика в цената на дадени лекарства, продавани в частни и държавни болници. 

ПОРЕДЕН СЛУЧАЙ, ПРИЛИЧАЩ НА КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ, СРЕЩУ ИЗВЕСТЕН АДВОКАТ

Тази нощ къщата на известния адвокат Ирен Савова в Ихтиман е била подпалена. За това съобщи самата тя пред Нова телевизия. Инцидентът се е случил около 03:30 през нощта. По думите на Савова огънят е тръгнал от покрива, на който е имало хора. Савова не е била в къщата, когато е лумнал пожарът. Тя е уведомила МВР за случилото се.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 125 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ

Навършват се 125 години от рождението на поета Гео Милев. Той е роден на 15 януари 1895 г. Гео Милев остава в българската история като гениален поет, литературен критик, последовател и защитник на символизма и експресионизма в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com