Новините: Най-важното за деня, 16 ноември

4581
Новините: Най-важното за деня, 16 ноември
Снимка: МРРБ

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от изминалия ден. 

ЯСНО Е КОЙ ЩЕ ПРАВИ НОВОТО ТРАСЕ НА АВТОМАГИСТРАЛА "СТРУМА" ПРИ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра кой ще прави трасето на АМ "Струма" при Кресненското дефиле. Офертите бяха три, като печеливша се оказва средната като стойност. Изпълнител ще е ДЗЗД "АПП Лот 3.2.1", в което влизат "Грома Холд" ЕООД, "Европейски пътища" АД, "Водно строителство - Благоевград" АД, "Пътпроект" ЕООД и "Вахостав-СК". Договорът е за 599 999 903.90 лв. с ДДС.

КЗК ОТХВЪРЛИ ВСИЧКИ ЖАЛБИ СРЕЩУ ИЗБОРА НА КОНЦЕСИОНЕР ЗА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Всичките четири жалби срещу избора на нов концесионер на Летище София са определени като неоснователни от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Вчера институцията публикува на сайта си официалното решение, като мотивите са описани в повече от 200 страници. Искането на "Фрапорт България“, Консорциум „Витоша“, консорциума, създаден от „Еърпортс де Пари“ Ес.Ей. и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А.Ш., Консорциум „ССБ София Еърпорт Джей Ви“ и Консорциум „СОФ Кънект“ беше оставено без уважение.

КАРАКАЧАНОВ ОПРЕДЕЛИ КАТО "КРАЙНО НЕУДОБНА" СИТУАЦИЯТА ДА СЕ КОМЕНТИРА КОЙ ПРЕДЛОЖИ ИДЕЯТА ЗА БОЛНИЧНИТЕ

Като "крайно неудобна ситуация" определи въпросите на водещата Жени Марчева в предаването "Тази сутрин" по БТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, свързани с конкретният инициатор на предложението първият ден от болничните да е за сметка на пациента. Той категорично заяви, че предложението не е персонално негово и председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, че "се е объркала или не е разбрала".

ИДЕЯ: ДЪРЖАВАТА ДА ФИНАНСИРА БЪЛГАРИ, КОИТО ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ ОТ ЧУЖБИНА И ЩЕ РАБОТЯТ У НАС

„Държавата не само че не отнема деца от семействата им, тя винаги е търсила начини да ги подкрепя в отглеждането и възпитаването. Няма нищо по-добро от това децата да растат в стабилна семейна среда, щастливи, с осигурено образование, здравеопазване, спорт и да станат пълноценни граждани“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която взе участие в регионалната академия на МГЕРБ в Созопол.

1 200 ЛВ. ЗАПЛАТА ЗА СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ОТ ДОГОДИНА ОБЕЩАВА РУСИНОВА

Социални работници ще получават заплата от 1 200 лева бруто. За целта държавата е предвидила 1 000 000 лева по нов компонент по процедура „Работа“. Идеята е да се осигурят и привлекат социални работници, като мярката ще обхваща студенти, завършващи специалност „Социални грижи“. Средствата ще бъдат осигурени от държавата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Планирано е новата схема да заработи от началото на следващата година. Информацията бе съобщена от заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар в КК Боровец.

САЧЕВА: БЕЗПЛАТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА НЯМА ДА Е ПО ЕТНИЧЕСКИ КРИТЕРИЙ, А ПО ДОХОД

Над 600 специалисти, сред които 300 психолози и логопеди ще бъдат назначени на работа в детските градини, като ще се обхванат около 50 000 деца у нас. Това каза заместник-министърът на образованието в България Деница Сачева. Тя коментира темата за задължителните детски градини още от 4-годишна възраст и безплатните такива за малчугани от уязвимите групи. "За мен не би трябвало да има колебание за това, че децата е добре да бъдат колкото може по-рано приобщавани и да се започне работа с тях", посочи Сачева.

ВРЕМЕННО СПРЯХА ПОМОЩИТЕ НА 24 000 СЕМЕЙСТВА ЗАРАДИ ОТСЪСТВИЕ НА ДЕЦАТА ИМ ОТ УЧИЛИЩЕ

Санкционираните семейства заради деца в училищна възраст, допуснали пет неизвинения отсъствия месечно, за периода на първите девет месеца от тази година, са 24 000. А броят на децата в тях достига 28 000. Заради това, семействата не са получили социална помощта в месеца, в който са допуснати отсъствията. От началото на настоящата учебна година пък помощите ще се спират за 12 месеца. Санкционираните деца в предучилищна възраст са 3 200, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане, оповестени на семинар за журналисти.

МЯСТОТО НА ЗЕМЯТА, КЪДЕТО БИОЛОГИЧНИЯТ ЖИВОТ НАПЪЛНО ОТСЪСТВА

Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно отсъства поради непригодността на природните условия. Този район се намира в североизточната част на Етиопия, близо до вулкана Далол, съобщи Live Science, позовавайки се на публикация в научното списание Nature Ecology&Evolution.

ПОЧИНА ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ СЪСТЕЗАТЕЛ ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ МИНЧО ПАШОВ

Внезапно почина големият български състезател по вдигане на тежести Минчо Пашов. Той си отиде на 58 г. вчера, няколко дни след рожденния си ден - 7-ми ноември. Минчо Пашов е роден в село Шишманци, Пловдивско. На Олимпийските игри в Москва извоюва бронзов медал в категория 67,5 килограма. Това е и неговото първото участие при мъжете.

ИЗСТРЕЛ В СТЪКЛОТО НА АВТОБУС И СПУКАНИ ГУМИ - СРЕЩУ ПОЛИТИЦИ ОТ ВИДИН

Със следи от стрелба от огнестрелно оръжие осъмна автобус, собственост на кандидата за общински съветник Янита Каменова от Видин, която не успя да влезе в местния парламент на последните местни избори за кмет и общински съветници у нас. За проблемната ситуация сигнализира Огнян Ценков - бивш кмет на града. Той също се бе кандидатирал за местната власт отново, като бе подкрепен от ПП ГЕРБ. Каменова е собственик на транспортна фирма. "Тя е известна с твърдата си позиция, спрямо местни дерибеи и не премълчава факти", коментира Ценков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com