Новините: Най-важното за деня, 16 ноември

7254
Новините: Най-важното за деня, 16 ноември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 ноември.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка на извънредна пресконференция. Стана ясно, че актът му цели запазването на кабинета.

КАК СЕ СТИГНА ДО ОСТАВКАТА НА СИМЕОНОВ? 

Дали оставката на Валери Симеонов е наистина едноличен акт или е продиктувана от премиера Борисов?

ПУСНАХА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА И ЗАМЕСТНИЧКАТА Й ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ

Спецсъдът пусна под домашен арест бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничката Биляна Петрова. Причината за това решение на съдиите е, че здравословното и психическото състояние и на двете се влошава все повече в следствения арест. Само че безпрецедентно двете жени не бяха пуснати, макар да имаше постановено незабавно изпълнение, а със светкавично решение Апелативния спецсъд спря решението на първа инстанция и Иванчева и Биляна Петрова останаха зад решетките - нечувано развитие и то на база при уж незабавно т.е. моментално изпълнение.

БЪЛГАРСКИ ХОР СПЕЧЕЛИ ЛАТИНО ГРАМИ

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър фламенко албум" за албума си "Al este del cante". Хорът е създаден в Нов български университет и в него участват алумни и студенти на Университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПАК СЕ ОЗЪБИ НА БОРИСОВ И ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИТЕ

Президентът не може да иска оставки на когото и да е. В тази ситуация ще бъда на страната на гражданите. Българите ясно осъзнават, че всички действия на властта от тук нататък имат една цел – да не загубят властта. Те виждат, че не са приоритет на управляващите. Това коментира президентът Румен Радев, запитан за политическата ситуация в страната, предаде БГНЕС.

ДОНЧЕВ ЗА ГОРИВАТА: НЕСЕРИОЗНО Е ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ ИМА СВРЪХПЕЧАЛБА

Факт е, че в България поддържаме нисък акциз, ДДС е ниско, бензинът и дизелът са борсови стоки. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при тези факти да има по-ниска цена на горивата. Сравнения за бензина без акциз и ДДС има всякакви – така вицепремиерът Томислав Дончев коментира ситуацията с пазара на горива в България.

МРРБ ОБЕЩА: НЯМА ДА СЪБИРАМЕ ТАКСИ ЗА ДЕЙСТВАЩИ ТУНЕЛИ, МОСТОВЕ И ПРОХОДИ

За действащи мостове, тунели и планински проходи няма да бъде събирана допълнителна такса. Това твърди в свое официално съобщение регионалното министерство (МРРБ). Министерството излезе с официална позиция заради пуснат за обществено обсъждане проект за Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища.

АДВОКАТЪТ НА БАНЕВИ: ЗАЩО СА ЗАДЪРЖАНИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, СЛЕД КАТО СА СЕ ВРЪЩАЛИ В БЪЛГАРИЯ

"Проблемът е, че семейство Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва." Това каза Венсан Пенар - адвокат на Николай и Евгения Банева във Франция.

ПОЗНАТО: НЕНЧЕВ АТАКУВА РАДЕВ ЗА "ГРИПЕН" С НАМЕК ЗА КОРУПЦИЯ

Лидерът на БСЗНС Николай Ненчев, който беше военен министър в периода 2014 - 2017 г., разпространи до медиите подробна информация относно придобиването на многоцелеви самолети "Грипен" с анонс за продължение. Ненчев говори от гледна точка дали няма корупция, за да купим шведските изтребители за българската армия.

БОРИСОВ В СОЛУН: НЯМА ПО-ДОБРО МЯСТО ОТ ЕС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС".

ОФИЦИАЛНО ОТ РИМ: СМЕНЯТ ТЕКСТА НА "ОТЧЕ НАШ"

Конференцията на италианските епископи окончателно одобри въвеждането на промени в думите на молитвата "Отче наш". Според вестник "Месаджеро", след 16 години подробни изследвания, най-накрая е признато, че в превод от древногръцки на латински са направени неточности, пише ТАСС.

МАЙКЪЛ БУБЛЕ ПРИСТИГА ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Известният канадски певец Майкъл Бубле ще изнесе първия си концерт в България на 14 септември (събота) 2019, 20:00 ч., "Арена Армеец". В своята зашеметяваща музикална кариера, той има реализирани пет изключително успешни световни турнета, носител е на четири награди "Грами" и има над 60 милиона продадени албума по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com