Адвокатът на Баневи: Защо са задържани във Франция, след като са се връщали в България?

5314
Адвокатът на Баневи: Защо са задържани във Франция, след като са се връщали в България?
Снимка: БГНЕС

"Проблемът е, че семейство Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва." Това каза Венсан Пенар - адвокат на Николай и Евгения Банева във Франция.

Пенар допълни пред bTV, че ще се разгледа и процедурата около заповедта: "Дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим? Това ми е първата работа като адвокат. И втората – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските власти, за да поискат връщане на Баневи. Целта ни е да извадим аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските власти. Или поне да се зададат нови въпроси на България. Трябва ни допълнителна информация, за да сме сигурни, че процедурата отговоря на правилата."

След седмица ще се изясни дали Баневи ще бъдат екстрадирани в България

Следващата сряда (21 ноември) ще стане ясно дали разследваните за източването на завод "Полимери" Николай и Евгения Баневи ще бъдат екс...

Защитникът на Баневи уточни, че "ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е негов проблем."

Пенар уточни, че Баневи не желаят да се връщат в България: "Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: "Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти."

Адвокатът разказа, че Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата. Той уточни, че втора седмица са с едни и същи дрехи. 

"Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват", каза още Пенар.

Журналистически коментар за Баневи: Прокуратурата все едно е в предизборна кампания

Нещата са едни и същи, когато се отнася до хора като Баневи и до роми. Това, което се случи с Баневи, е много неочаквано – те пол...

На въпрос кои са важните дати в случая адвокатът обобщи: "Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти."

Пенар разказа още, че по време на задържането на Баневи е имало много полицаи: "Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: "Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте!" Това е всичко. Няма насилие, никой не се е противопоставял. Няма агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com