Новините: Най-важното за деня, 21 юни

5995
Новините: Най-важното за деня, 21 юни
Снимка: БГНЕС

По традиция редакционният екип на Actualno.com представя най-важното от деня в обобщен вариант.

ДЕПУТАТИТЕ ОТЛОЖИХА ОКОНЧАТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ ПРИ ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

Вчера на комисията стана ясно и, че няма да има забрана за дарения към партиите от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, след като ГЕРБ и ДПС се договориха на среща на парламентарните групи да има "отворено финансиране".

СИМЕОНОВ ЗАПЛАШИ БОРИСОВ, ЧЕ ИДВА КРАЯТ НА КОАЛИЦИЯТА – ЗАРАДИ ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

"За каква стабилност става въпрос при предложение, което ликвидира всички малки партии", попита лидерът на НФСБ. Той обяви и, че по принцип трябва да има намаление на партийната субсидия, а не да бъде ликвидирана. "Може да се самоиздържа само голямата партия, която управлява държавата, на която всички фирми преди избори дават пари, защото иначе ще им се случи нещо много неприятно", сигурен е Симеонов. И продължи - кой кого управлява, Бойко Борисов - "Джи Пи Груп" или обратното, примерно? Корнелия Нинова - "Трейс", или обратното? Според Симеонов в България политиците диктуват на фирмите какво да правят, като напомни историческата реплика на Ахмед Доган, че той разпределя порциите. "Подмазване на простолюдието – ето това е популизмът. Само че това е обидно за всички интелигентни хора в държавата", каза още Симеонов по адрес на начина на водене на политика на Борисов. А от Брюксел лидерът на ГЕРБ се съгласи да има коалиционен съвет за субсидиите - във вторник, 25 юни.

ЕДНА ГОДИНА УСЛОВНО ЗА СЪДИЯ ВЕСЕЛИН ПЕНГЕЗОВ

Съдията от Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов бе признат за виновен за злоупотреба с власт и осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок.

СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН, НО СЕ Е БОРИЛ ЗА МАКЕДОНИЯ

"Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има. Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде", е позицията на Пендаровски.

САС ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО ЗА КОНФИСКАЦИЯ СРЕЩУ БИСЕРОВ, ВЪПРЕКИ ЗАКОНОВА ПРОМЯНА

В мотивите на съда пише, че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта му за конфискацията противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз и затова съдът решава да приложи европейското право.

ТРЪМП Е НАРЕДИЛ ВОЕНЕН УДАР СРЕЩУ ИРАН И СЕ Е ОТКАЗАЛ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

The New York Times твърди, че във въздуха са били вдигнати самолети, а бойни кораби са били пренасочени към необходимите за атака позиции, но в крайна сметка е дошла заповед за отбой. По-късно в Twitter Тръмп обясни, че спрял атаката, защото щели да загинат 150 души, а това не било пропорционално на свалянето на безпилотен самолет.

НЯМА СЪГЛАСИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ЗА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК

Въз основа на резултатите, получени от изборите за Европейски парламент, лидерите на ЕС ще трябва да се споразумеят за кандидатурата на нов председател на ЕК. Според установената през последните години практика, която е критикувана, "водещият кандидат" получава най-големи шансове да заеме този пост и се излъчва от партията, спечелила най-голям брой места в ЕП - в случая Европейската народна партия (ЕНП). Либералите, които са третата най-голяма фракция в алианса, заедно с президента на Франция Емануел Макрон, отказват автоматично да подкрепят тази система, която ще даде приоритет за председател на Европейската комисия на Манфред Вебер от ЕНП. Традиция е обаче председател на ЕК да стане човек, който е бил преди това на висш национален пост - премиер или министър, а Вебер няма такъв опит. Отделно под сурдинка в Брюксел се говори, че той не е кооперативен що се отнася до отношения с представители на други политически семейства и дори в тих конфликт с много влиятелни европейски политици.

Либералите са склонни да подкрепят кандидат на ЕНП, но не и Вебер. Кандидатурата на Вебер не се подкрепя и от Партията на европейските социалисти, която запази второ място в ЕП. Социалистите настояват за номинирането на своя кандидат, холандецът Франс Тимерманс, а либералите дават приоритет на датчанката Маргрете Вестегер. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха, че са разглеждани кандидатурите на Вебер, Тимерманс и Вестегер, но засега няма съгласие.

РУСИЯ ГОТВИ ЗАКОН, С КОЙТО ГЛОБЯВА И ВКАРВА В ЗАТВОРА "ОСКВЕРНИТЕЛИ" НА НЕЙНИ ПАМЕТНИЦИ И В ЧУЖБИНА

За умишлено увреждане и разрушаване на такива паметници, законопроектът предвижда наказания – съгласно Наказателния кодекс на Русия, по чл. 243. Чл. 243 на Руския наказателен кодекс касае унищожаването или повредата на обекти на културното наследство. Това означава глоби до 3 млн. рубли, т.е. около 40 000 евро или дохода на провинилия се за период до 3 години, общественополезен труд до 400 часа и до 3 години затвор и принудителен труд за същия период от време.

ОБЕДИНЕНИ ПРОТЕСТИРАЩИ ПО КВАРТАЛИ ОТИВАТ ПРИ ФАНДЪКОВА С ИСКАНЕ ДА СПРЕ ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО

Инициативата носи името "Обединена София срещу презастрояването" и вече организира първо събитие – на 27 юни, от 9:30 часа сутринта. Тогава ще бъдат предадени исканията по въпросите на застрояването на столичната кметица Йорданка Фандъкова.

ЕС УДЪЛЖИ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

"Санкциите срещу Русия бяха единодушно подновени за още шест месеца поради неспазване на споразуменията от Минск", заяви представител на Европейския съвет.

ЕС НЕ СТИГНА ДО ДИРЕКТНИ САНКЦИИ СРЕЩУ ТУРЦИЯ ЗАРАДИ ГАЗА С КИПЪР, НО ЗАПЛАШИ С ТАКИВА

Европейският съвет иска от Европейската комисия да предложи конкретни мерки по въпроса.

ЩУРМ НА ГРУЗИНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАРАДИ РУСКА ДЕЛЕГАЦИЯ (ВИДЕО)

В столицата на Грузия се проведе Общото заседание на Междупарламентарната асамблея на православието. Ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри заседанието, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика голямо недоволство, което доведе до протести и оставката на председателя на грузинския парламент.

ФЕРНАНДО ТОРЕС СЛОЖИ КРАЙ НА КАРИЕРАТА СИ

Един от големите испански футболисти на 21-ви век Фернандо Торес сложи край на кариерата си. Нападателят обяви това чрез социалните мрежи. Последният му отбор е японският Саган Тосу, където игра през изминалия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество