Новините: Най-важното за деня, 22 януари

5629
Новините: Най-важното за деня, 22 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин най-важното от днешния 22 януари.

ЕКСПЕРТ: ДЪРЖАВАТА НЕ Е СЪБРАЛА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТ БИЗНЕСА С ГОРИВА

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната и газова асоциация Андрей Делчев в коментар за нередности в работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС). Делчев каза, че става въпрос за ниска степен на защита на акцизни стоки, която дава възможност да се трият транзакции, влакови композиции, танкери, които липсват и не се повяват.

ГОРАНОВ ПОТВЪРДИ ЗА СЛАБОСТИ В АКЦИЗНАТА СИСТЕМА


Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди появилите се в последните седмици слухове за слабости в Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание, където комисиите по вътрешна сигурност и бюджетна комисия проведоха общо заседание.

КНСБ И МАЯ МАНОЛОВА НА ВОЙНА ЗАРАДИ СКАНДАЛЕН ЗАКОНОВ ТЕКСТ ЗА ЗАПЛАТИТЕ

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи заедно с омбудсмана Мая Манолова внесе 7 законопроекта на 20 април, 2017 година. Пет видяха бял свят, но с доста промени, а криминализирането остава нерешено и тази борба продължава. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров. Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не уважават българските граждани, обяви Манолова.

БОРИСОВ ОБЕЩАЛ ПАРИ ЗА РЕМОНТ НА ЯЗОВИР И "АТАКА" ВЕЧЕ НЯМА ПРЕТЕНЦИИ

Не отказвам абсолютно нищо. Това обяви управителят на София-област Илиан Тодоров, добавяйки, че управлението на язовир "Бели Искър" е в ръцете на регионалното министерство (МРРБ). Именно заради този случай лидерът на "Атака" Волен Сидеров намекна, че може да не гласува с "не" на вота на недоверие, който ще се дебатира тази седмица в парламента. Илиан Тодоров обяви и, че снощи му се обадил премиера Бойко Борисов и обещал да се осигурят пари за ремонта на стената на "Бели Искър" от утре.

ПРОГНОЗА НА БИЗНЕСА: ДОМАКИНСТВАТА МОЖЕ ДА ПЛАЩАТ С ДО 30% ПО-СКЪП ТОК ОТ ЛЯТОТО


От лятото цената на тока за бита може да се увеличи с между 15 и 30 процента. Това прогнозираха работодателски организации. Според тях ако цената на електричеството на свободния пазар продължи да расте, това ще се отрази и на цените за бита.

ВТОРИ ДОКЛАД ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЯДРЕН ПРОЕКТ БЕЗ ДЪРЖАВАТА

"Ключова препоръка към българското правителство е сериозно да преразгледа своята “позиция на неучастие“ по отношение на бъдещето на проекта "Белене". В световен мащаб не съществува прецедент, в който ядрени проекти са изпълнявани без участие на държавата. Възможни са различни форми, елементи и степени на участие, сред които такива, вариращи от директно спонсориане, гаранции по заеми, данъчни кредити, дългосрочни споразумения за изкупуване на енергия и договори за разлики в цените". Това е основното заключение на Анализ на риска за различни варианти на проекта АЕЦ "Белене", изготвен от Виенския международен център за ядрена компетентност по препоръка на Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

"ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА" ОБВИНИ КОШЛУКОВ В ОКАЗВАНЕ НА НАТИСК

Екипът на предаването "Денят започва с култура" обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. Това се казва в позиция, която бе прочетена от водещите в началото на днешното предаване.

НОВИНАРИТЕ В БНТ С ДЕКЛАРАЦИЯ, ИСКАТ ЗАЩИТА НА РЕДАКЦИОННАТА НЕЗАВИСИМОСТ

Журналистите от дирекция "Информация" на БНТ излязоха с позиция в защита на редакционната независимост, плурализма и отговорността.

НЯМА ОСНОВАНИЕ ЗА СПИРАНЕ НА АКРЕДИТАЦИЯТА НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Нямаме основание за спиране на акредитацията на Медицинския университет, висшето училище е преустановило изнесените обучения, които бяха констатирани като незаконосъобразни и нямаме основание за предлагане отнемане акредитацията. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка с разследването за корупция в Медицинския университет, което започна миналата седмица с акция на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП.

СИНОДЪТ: ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е "ВТОРА СМЪРТ", ЗАСТРАШАВА ХРИСТИЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация и затова Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира конвенцията. Това става ясно от обръщение на Светия Синод на Българската православна църква.

ВСИЧКИ КУРОРТИ МОГАТ ДА ИМАТ ЕДИННИ ВИЗИИ СЛЕД ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ


След като бъде приета втората част от промените в Закона за туризма визия за всички курорти може да влезе в сила. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на проекта за визията на всички морски курорти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com