Новините: Най-важното за деня, 24 януари

3461
Новините: Най-важното за деня, 24 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин най-важното от днешния 24 януари.

РАДЕВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ЗАНАПРЕД ЩЕ СЕ ВОДИ ОТ ГРАЖДАНИ И МЕДИИ

Приетият антикорупционен закон бе слаб. С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха ангажиментите си формално, видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите.

НЕ Е СЕГА МОМЕНТЪТ ДА РАТИФИЦИРАМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, СМЯТА РАДЕВ

Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Това заяви президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност.

БСП ИСКА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията на документа в Народното събрание. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

НИНОВА ТВЪРДИ, ЧЕ БОРИСОВ ПРИТИСКА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Лидерът на левицата попита задочно Борисов вярно ли е, че е пращал есемеси на депутати да ратифицират конвенцията, защото "няма мърдане".

И МЮФТИЙСТВОТО ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, АРГУМЕНТИРА СЕ С КОРАНА И ИСЛЯМА

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за идентичността като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни. Това се посочва в становище на Главното мюфтийство в Рeпублика България.

БОРИСОВ ОСВОБОЖДАВА ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО СЛЕД СКАНДАЛНИТЕ СЛУЧАИ В ГАБРОВО

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

ЕК ПЛАНИРА ДА ВЪВЕДЕ ТЕСТ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ЗА ДА МОЖЕ ДА ВЗЕМАШ ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова подготвя предложение, което може да задължи страни-членки като Полша, които са в конфликт с Брюксел заради върховенството на правото и съдебната система, да преминат тест за независимост на правораздавателните си системи, преди да получат финансиране от еврофондовете.

ЕВРОДЕПУТАТИ АТАКУВАХА НЕНО ДИМОВ ЗАРАДИ ПИРИН

Тежко изслушване по различни теми, свързани с околната среда, имаше екоминистърът Нено Димов в ресорната комисия на Европейския парламент. Обект на критики станаха както предизвикалият протест план за управление на национален парк "Пирин", така и вижданията на министъра, че глобалното затопляне е мит.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ ПОКАЗА ДОКУМЕНТИ ЗА ВРЪЗКА НА ЙОНЧЕВА С ОФШОРКА, ЗАМЕСЕНА В САГАТА "КТБ"

Елена Йончева има връзки с офшорна фирма, която фигурира във всички докладите за КТБ. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и съобщи, че името на фирмата е "Инвестмънт проджектс".

ГЛАС ОТ ЦЪРКВАТА КОЛЕБЛИВО КАЗА, ЧЕ НЯМА АЛТЕРНАТИВА НА ЕВРОПА

Думата "сган", използвана от архимандрит Дионисий, е негово лично мнение. Не мога да кажа нищо от името на Светия синод, но Светият синод осъжда всяко насилие и груби думи. Това заяви отец Александър Лашков в коментар за скандалното изказване на архимандрит Дионисий по адрес на хората, които определи за "либерални".

ПОТВЪРДЕНО ОТНОВО: ЗА НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ В ГАБРОВО СЕ Е ЗНАЕЛО ОТ ГОДИНА НАСАМ

Направих клиповете в рамките на една година. Първият клип го направих през декември 2016 година и веднага е показан на ръководителя на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" Маринела Лазарова и съответно на директор дирекция "Социални дейности и образование" към Община Габрово Даниела Василева. Това заяви социалният работник Йорданка Милчева по скандалните случаи с упражнявано насилие от възпитателки в центъра, като някои от тях - четири, са заснети на видео с телефон.

ЗАЕВ И ЦИПРАС: СПОРЪТ ЗА ИМЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕН В ИНТЕРЕС И НА ДВЕТЕ СТРАНИ

Двамата премиери разговаряха над три часа. Те се разбраха да отблокират евроинтеграционния процес. А Скопие ще промени името на летището си в знак на добра воля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com