Новините: Най-важното за деня, 24 октомври

2932
Новините: Най-важното за деня, 24 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 24 октомври, четвъртък.

ВСС ИЗБРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана с 20 гласа от 24 гласували, при общо 25 членове на ВСС. След избора, Гешев каза, че ще работи, за да отговори достойно на градивните критики от изслушването, специално на съдия Красимир Шекерджиев.

ГЕШЕВ ДАДЕ ОТГОВОРИ ЗАЩО СЕ КАНДИДАТИРА И ЗАЩО ПЕЕВСКИ НЕ Е ЧАСТ ОТ ДЕЛОТО КТБ

Налице са кални процеси и това не е тайна – мисля, че е видимо за цялото българско общество. Така единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отговори на въпрос каква е мотивацията му да се кандидатира, след като каза преди време, че към дадения момент не иска да участва в борбата за поста. "Нещата предвид предстоящите политически избори и избора на главен прокурор започнаха да стават кални. Може би, така е по целия свят. Започват да се атакуват всякакви магистрати", посочи в края на март тази година зам.-главният прокурор.

БОЙКО АТАНАСОВ СЛЕД ИЗБОРА НА ГЕШЕВ: ДОРИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ВЪРНЕ ПРОЦЕДУРАТА, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ

Резервните варианти на хората, които стоят зад кадър са свършили, бушоните са изгорели. Единственият човек е останал този. Това означава кандидатурата и избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви пред Actualno.com следователят от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов, който бе сред протестиращите против кандидатурата на Иван Гешев.

ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ГЕШЕВ СЕ ОПЛАКАХА ОТ РЕПРЕСИИ (ВИДЕО)

Протестиращи против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор сигнализираха, че не биват допуснати напред от органите на реда пред Висшия съдебен съвет (ВСС), където се намират събралите се в подкрепа на Гешев. Подкрепящите единствения кандидат за главен прокурор се бяха събрали с плакати пред ВСС, а сред тях бе забелязан собственикът на сайта ПИК Недялко Недялков.

ИВАН ГЕШЕВ КОМЕНТИРА ИМОТ НА ЖЕНА СИ И ХИБРИДНАТА СПОРЕД НЕГО АТАКА СРЕЩУ КАНДИДАТУРАТА МУ

В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения с мен. Сериозно – ще отговоря, че е част от хибридните атаки. Това заяви Иван Гешев в отговор на въпрос от страна на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Въпросът беше относно евентуални отношения на основния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин и приятелката на Гешев Детелина Ханчева, като кандидатът за главен прокурор добави, че смята да предложи брак на Ханчева и заради всичко, което е изтърпяла след решението му да се кандидатира за поста на държавен обвинител номер едно.

ЩЕ ОТПИШЕ ЛИ НАП 20 МЛРД. ДАНЪЦИ КАТО НЕСЪБИРАЕМИ?

НАП смята да отпише 85% от несъбраните след 2017 г. данъци. Общо те са 29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана, е около 20 млрд. лева. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата, пише в.Сега.

МАНОЛОВА ОТГОВОРИ НА БОРИСОВ: НЯМА ДА УСПЕЕ ДА МЕ УПЛАШИ

“Господин Борисов няма да ме уплаши, няма да уплаши и другите хора”. Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова днес след среща с жителите на кв. "Кръстова вада", съобщиха от щаба ѝ. Коментарът на Манолова бе по повод участието на премиера ден по-рано в предаването “Лице в лице” по БТВ, в което той изрази разочарованието си от Мая Манолова.

ЖАНДАРМЕРИЯТА СЕ ОПИТАЛА ДА МИНЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НА ОРЛОВ МОСТ (ВИДЕО)

Полицията се опита да мине през блокирания Орлов мост, където и към този момент са се събрали протестиращи против кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев. В момента тече заседанието на Висшия съдебен съвет, по време на което се очаква изборът му да бъде обявен. По думите на протестиращи коли на жандармерията с включени светлини са се опитали да минат директно през тълпата, защото полицаите получили сигнал и е трябвало да напуснат мястото. Това съобщил полицай, след като бил попитан защо силите на реда не са заобиколили протеста.

КЗК ЗАБРАНИ И НА ЕВРОХОЛД ДА КУПИ ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на Еврохолд България да придобие активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът задълбочено проучваше сделката през последните 2 седмици. Като причина за забраната е посочена застрахователната дейност на холдинга. "Нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор", твърдят от КЗК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com