Новините: Най-важното за деня, 24 юли

1445
Новините: Най-важното за деня, 24 юли
Снимка: БГНЕС

Разпитаха Деница Златева в парламента за скандала с НДК, а Мирослав Боршош не се яви пред депутатите, Георги Гергов разказа за личната си амбиция за коалицията ГЕРБ-БСП, ЕС се разтревожи от новите санкции на САЩ срещу Русия, а работодателите обявиха синдикатите за вредни, а българите за мързеливи.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния 24 юли.

ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДИН ОПРАВДАН ОСЪЖДА ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Всеки работен ден поне един обвиняем, а после оправдан, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение.

ЕС СЕ ТРЕВОЖИ ОТ НОВИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ

От Евросъюза изразиха притеснение относно обсъждането в американския Конгрес на нови санкции срещу Русия. От Брюксел настояват Вашингтон да координира действията си със своите партньори от Г-7 и предупредиха за нежелани последствия, ако това не се случи. Междувременно стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ.

ГЕОРГИ ГЕРГОВ: МОЯТА ЛИЧНА АМБИЦИЯ БЕШЕ ДА НАПРАВИМ КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ

Моята лична амбиция беше след като имаме 2 млн. гласа за президент да спечелим тези избори и да направим коалиция с ГЕРБ. Защото ние си говорим по студиата, а хората гладуват. Това заяви бизнесменът Георги Гергов в ефира на bTV, чието име нашумя покрай неговата среща с главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът Сашо Дончев, получила името "ЦУМгейт". Заради този скандал Гергов беше принуден да напусне Изпълнителното бюро на БСП.

КАРТИНАТА НА ДОХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: СОФИЯ ОТИВА МНОГО ПО-НАПРЕД ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

3,25 пъти са се увеличили годишните доходи на човек за период от 15 години. Това показват картограми, разработени от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Мапекс, в който са посочени данните за периода 2001 - 2016 година. Средно всяка година доходите в България са се увеличавали с 240 лева, което прави по 20 лева на месец. Най-висок е средният доход за година в София - 7233 лева.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ БОРШОШ ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ЯВИ ПРЕД КОМИСИЯТА ЗА НДК

Оттеглилият се засега временно изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош обяви в профила си във Facebook, че няма да присъства на започващото сега заседание на Временната анкетна комисия за НДК. Миналата седмица комисията гласува на закрито заседание, че Боршош трябва да се яви на изслушване, като само депутатите от ГЕРБ бяха против. Боршош обаче няма да се яви на днешното заседание, защото счита, че комисията претупва казуса с НДК.

ЗЛАТЕВА: ВЪРХУ МЕН НЕ Е УПРАЖНЯВАН ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК ЗА ОСТАВАНЕТО НА БОРШОШ

Върху мен не е упражняван никакъв политически натиск нито за оставането на Боршош, нито за подписване на годишен финансов отчет. Това заяви пред журналисти Деница Златева – бивш заместник министър-председател по подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018 г.

ОСТАВИХА В АРЕСТА 18-ГОДИШНАТА МАЙКА, УДУШИЛА БЕБЕТО СИ В СТАМБОЛИЙСКИ

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста 18-годишната майка, удушила бебето си в Стамболийски. Съдът я остави в ареста с мотива, че 18-годишната Гергана Благоева може да се укрие, ако бъде пусната на свобода.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ: СИНДИКАТИТЕ СА ВРЕДНИ, БЪЛГАРИТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ

Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат, без да дават. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на пресконференция с председателите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Моята лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и пречейки на развитието на икономиката, пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот", каза от своя страна председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

 

ПРЕБИХА НОТАРИУС И МАЙКА Й В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ (СНИМКИ)
Нотариус и нейната майка бяха нападнати и пребити от неизвестни мъже в центъра на София днес. Престъплението било извършено на бул. „Драган Цанков”
ОКОЛО МИЛИОН БЪЛГАРИ НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
Средствата за здравеопазване не достигат с оглед на демографската обстановка, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Една група от около милион души не плащат осигуровки, други са в чужбина и ползват нашите здравни услуги, допълни той.

ПРЕБИХА НОТАРИУС И МАЙКА Й В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ (СНИМКИ)

Нотариус и нейната майка бяха нападнати и пребити от неизвестни мъже в центъра на София днес. Престъплението било извършено на бул. „Драган Цанков”

ОКОЛО МИЛИОН БЪЛГАРИ НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

Средствата за здравеопазване не достигат с оглед на демографската обстановка, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Една група от около милион души не плащат осигуровки, други са в чужбина и ползват нашите здравни услуги, допълни той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com