Новините: Най-важното за деня, 27 декември

6598
Новините: Най-важното за деня, 27 декември
Снимка: ПЦ на ДБ

На Стефановден екипът на Actualno.com ви представя основните акценти в новинарския поток.

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2019 Г.: АПАРТАМЕНТГЕЙТ (I ЧАСТ)

Безспорно сагата "Апартаментгейт" се превърна в скандала на годината – защото тя показа болезнено ясно всички недъзи на обществото и държавата ни. Показа, че когато си някой, минаваш по-различно и добре за теб от гледна точка на справедливостта и закона, който се оказва безсилен. Показа, че обществото няма достатъчно сила да реагира. Показа, че политиците ни дори и в тази сфера не се целят толкова високо – точно както и в сферата "държавност".

 БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2019 Г.: АПАРТАМЕНТГЕЙТ (II ЧАСТ)

Ако се беше свършило само с апартамента на Цветанов, добре. Но се оказа, че като него са още много – със сделки извън всякакъв пазарен разум и дори под данъчна оценка в някои случаи, което подсили обществените подозрения и настроения, че говорим за измами.

МИНИСТРИТЕ ОТЧИТАТ СЛОЖНА ГОДИНА С МНОГО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Министрите направиха отчет за постигнатите резултати по време на последното за годината правителствено заседание, предаде БГНЕС. Външният министър Екатерина Захариева отчете, че успех за България е новият ресор на Мария Габриел в Европейската комисия, както и избирането на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд. "130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите, съобщи Захариева в контекста на темата "Brexit".

ДИАНА КОВАЧЕВА ПРИЗОВА: МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ДА НЕ Е ПОД ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов с препоръка да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст, така че тя да не е под линията на бедност.

ОЩЕ ПОНЕ МЕСЕЦ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ПЕРНИК

Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 г. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров след края на заседанието на кризисния щаб в града, цитиран от БНТ. През този период трябва да се подменят 68 км от водопреносната мрежа на града. Ремонтът е наложителен, за да се избегне разпространението на зарази. В Перник вече има регистрирани случаи на ешерихия коли в кв. "Проучване". РЗИ-Перник са взели проби от всички квартали, очаква се резултатите да покажат дали има проблем и на други места в града

"ГАЛЪП": БЪЛГАРИНЪТ Е ПОВЕЧЕ ОПТИМИСТ ОТ СРЕДНИЯ ЕВРОПЕЕЦ, НО МНОГО ПО-НЕЩАСТЕН

37% от световното население очаква 2020 година да е по-добра от 2019 година. Един от всеки четирима е песимист. Това е основният извод от анкетата „В края на годината” на световната Асоциация „Галъп интернешънъл”, предаде БГНЕС. У нас общият оптимизъм за непосредственото бъдеще е по-висок спрямо предходни години. В последните няколко години може би донякъде укрепва и усещането за лично щастие, но остава много по-слабо. На фона на света, България е близо до средните стойности на оптимизъм, но когато става дума за лично щастие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от средния гражданин на Европейския съюз, но сме много по-нещастни.

ТУРЦИЯ ПРАЩА В ЗАТВОРА ОЩЕ ШЕСТИМА ЖУРНАЛИСТИ

Турски съд осъди на затвор шестима журналисти от опозиционен вестник, обвинени във връзки с групата на Фетула Гюлен, която според правителството организира неуспешния преврат през 2016 г. Съдът в Истанбул осъди журналисти от ежедневника "Сьозджю", включително коментатора Емин Коласан и главния редактор Метин Йълмаз, на престой зад решетките, вариращ от 2 години и 1 месец до 3 години и половина по обвинения в тероризъм, заяви техният адвокат Селал Юлген пред AFP.

23-ТИ ДЕН ТРАНСПОРТЪТ В ПАРИЖ БЛОКИРАН ОТ СТАЧКА

Шефът на безкомпромисен френски синдикат в петък обеща да продължи стачката, която блокира транспорта в Париж през последните три седмици и е най-дълготрайната такава акция от 80-те години на миналия век. Стачката срещу пенсионните реформи, подкрепени от президента Еманюел Макрон, започна на 5 декември и постави отпечатъка си върху празненствата във Франция за Коледа и Нова година.

 ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ДРАМАТА BREXIT Е ГОРЧИВ УРОК ЗА ПОПУЛИСТИТЕ

Последиците от Brexit върху външната политика и политиката на сигурност в ЕС няма да бъдат толкова пагубни, колкото в други области на сътрудничество, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за „Шпигел“. "По-специално във външната политика и политиките за сигурност последиците от Brexit няма да бъдат толкова сериозни. За разлика от други области, британците бяха много сдържани в цялостната си политика за сигурност и блокираха известен напредък в рамките на ЕС", каза Фон дер Лайен.

БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ РАЗКРИ СМЕЛИ ПЛАНОВЕ ЗА ЗАПАДНИЯ БРЯГ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес серия от мащабни планове, включително постигане на признаване от САЩ на суверенитета на Израел върху части от окупирания Западен бряг, след като успя да спечели вътрешните избори в дясната партия Ликуд, предаде германската агенция DPA. Ще се стремим да получим от САЩ признаване на нашия суверенитет върху долината на река Йордан и всички еврейски селища в Юдея и Самария, каза премиерът в реч по повод изборната победа пред възторжени привърженици.

ЕС МОЖЕ ДА ПОИСКА УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРЕХОДНИЯ ПЕРИОД СЛЕД BREXIT

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази "сериозна загриженост" дали след Brexit съюзът ще може да сключи търговска сделка с Великобритания в рамките на срока до края на 2020 г. Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 януари, но ще остане в преходен режим до края на следващата година, докато преговарящите обсъждат бъдещите търговски връзки.

"Много съм притеснена предвид малкото време, с което разполагаме", каза Фон дер Лaйен пред френския вестник Les Echos. "Не става въпрос само за договаряне на сделка за свободна търговия, но и за много други теми. Струва ми се, че и от двете страни трябва да се запитаме сериозно дали всички тези преговори са осъществими за толкова кратко време", каза тя. "Считам, че би било разумно да се преразгледат нещата в средата на годината, за да се види дали е необходимо удължаване".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com