Новините: Най-важното за деня, 27 юли

4311
Новините: Най-важното за деня, 27 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 27 юли:

ХРИСТО ИВАНОВ: БОЙКОВИЯТ ПОДАРЪК ЗА ПЕЕВСКИ ИЛИ КАК ББР СТАНА БАНКАТА НА ДПС (ВИДЕО)

Надпис “Министерство на Пеевски / Ministry of 6i6inomy” поставиха днес Христо Иванов и Ивайло Мирчев върху табелата на Министерство на икономиката. Жестът беше част от акция, с която насочваме вниманието на обществото към тоталното превземане на министерството от страна на Делян Пеевски, който празнува днес своя 40-и рожден ден.

БИВОЛЪ ПОЗДРАВИ ПЕЕВСКИ С РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА СВЪРЗАНА С НЕГО КУХА ФИРМА

Българската фирма “Адванс Криейтив Груп” е създадена през септември 2018 г. През декември тя плаща 4 милиона евро за офис сграда на престижната улица “Йонос Драгуми” в Солун. Документи, с които Биволъ се сдоби сочат, че фирмата се представлява от бивша управителка на “Водстрой 98”, свързвана с депутата Делян Пеевски. Сделката носи всички признаци на пране на пари с неясен произход, доколкото нито фирмата, нито нейният формален собственик разполагат с такива средства.

НОВАТА КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА КОРОНАВИРУС - ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ НЕДОСТЪПНА ЗА РЕДИЦА БОЛНИЦИ?

Болниците, предимно общинските, но и няколко областни, са изправени пред сериозен проблем, чието решение предстои. От 1 август влиза в сила промяна в Националния рамков договор (НРД), чрез която се повишават стойностите на няколко клинични пътеки, в това число и за лекуване на пациенти с коронавирус. Нейната стойност става 1200 лева на преминал пациент. Проблемът обаче е, че масово в общинските болници нямат инфекционисти, а това е изрично изискване на Здравната каса, за да се сключат новите договори.

РЕПОРТАЖ НА ARD: БЪЛГАРИТЕ ПРОТЕСТИРАТ И ОЧАКВАТ ЗЛОУПОТРЕБИ С ПАРИТЕ ОТ ЕС

Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да бъдат насочени и към България – най-бедната държава от ЕС и заемаща челно място по корупция. Така започва репортаж на германската телевизия ARD от 26 юли. Репортерът разказва, че правителството на Бойко Борисов е трябвало да се сблъска за пореден път с вот на недоверие. От седмици гневни българи са излезли по улиците на София и протестират срещу правителството си. Опасенията им са, че с милиардите от Брюксел ще бъде злоупотребено.

БАН: ИМА РИСК ЗА ФИСКАЛНАТА СТАБИЛНОСТ, ТРЯБВАТ МЕРКИ ЗА НАЙ-УЯЗВИМИТЕ

Кризата за преобладаващата част от българската икономика ще бъде по-скоро краткосрочна – от 2 до 3 тримесечия, и средно дълбока – предвижда се реалният спад в икономическата активност на годишна база да е между 5 и 7%. В случай, че няма нова вълна на разпространение на COVID-19 през есенно-зимния сезон, възстановяването ще започне в края на третото тримесечие и ще продължи през цялата следваща година, в края на която ще бъдат достигнати предкризисните нива. Реалният растеж ще започне от 2022 г. Това се казва в Годишния доклад за икономическо развитие и политики на България на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките, публикуван на сайта на институцията.

БОРИСОВ ОБЯВИ НОВИ СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ МЕРКИ В ПОМОЩ НА ГРАЖДАНИТЕ

Управляващата коалиция представи нови социални и икономически мерки, свързани с корона кризата, за близо 2 млрд. лв. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, като засега не се налага да се теглят заеми, заяви премиерът Бойко Борисов. За част от мерките ще са необходими и законодателни промени. "Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца ще говорим пак", съобщи Борисов.

ПРОФ. ИВО ПЕТРОВ: ИМА НЯКОЛКО СЪЩЕСТВЕНИ БОЛЕСТИ, ДО КОИТО COVID-19 ВОДИ

Свидетели сме на гръмки изказвания в различни посоки за различни средства за лечение на коронавирус – бих се въздържал от коментар за Витамин Ц. Споделям собствен опит. Нямаме специфично средство срещу COVID-19. В нашия опит ние използваме едно класическо средство, което е отдавна познато, но което се оказва доста ефикасно в ранните фази на заболяването и това е йонизиране на въздуха, йонизиране на водата.

COVID-19 ЩЕ ПРОМЕНИ ТРАЙНО СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА

Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като внесе трайни промени в нея, но и важни уроци. Това отбелязва CNN, цитирана от БГНЕС. Проследяването на вируса вероятно ще стане част от нашия живот, както бяха мерките за сигурност след нападенията от 11 септември. Важно е да се инвестира в необходимата инфраструктура за откриване на бъдещи вирусни епидемии. Тази инвестиция ще защити икономиката в случай, че се окаже, че защитата от COVID-19 е временна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com