Новините: Най-важното за деня, 28 октомври

3732
Новините: Най-важното за деня, 28 октомври
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите, от днешния 28 октомври, понеделник.

ИЗНЕНАДВАЩ БАЛОТАЖ ВЪВ ВАРНА - ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ПО ГРАДОВЕ

След преброяването на 100% от бюлетините стана ясно, че Варна става поредният град, в който изборната битка ще бъде решена след балотаж. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет, Иван Портних получава 49 754 гласа или 49,29%, като остава агонизиращо близо до победата на първи тур. Той ще се изправи на балотаж срещу Костадин Костадинов, издигнат от движение „Възраждане”, който има 14 432 гласа или 14,30%. През целият ден данните се колебаеха малко под, или малко над 50% ще получи настоящия кмет. Трета само с около 300 гласа по-малко е Анелия Клисарова от БСП.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 г. - КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ПО МЕСТА 

В много населени места в страната резултатите от вота са ясни. Къде продължава броенето на гласовете и кои кметове ще се явят на поправителен изпит следващата неделя - вижте в материала.

ПРОКУРАТУРАТА: РУСКИ ДИПЛОМАТ Е СЪБРАЛ ТАЙНА ИНФОРМАЦИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО С ПОДКУПИ

Според съобщението на държавното обвинение въпросният човек е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

EС ОДОБРИ УДЪЛЖАВАНЕ НА BREXIT

Европейският съвет одобри удължаването на Brexit до 31 януари 2020 г., съобщи неговият председател Доналд Туск. Решението идва точно когато британският парламент се подготвя да гласува предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" ПОДАВА РЪКА НА "СПАСИ СОФИЯ", ЗА ДА РАБОТЯТ ЗАEДНО ЗА СТОЛИЦАТА

"Демократична България" няма да подкрепи нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова на балотажа в битката за София. Това стана на нарочна пресконференция на политическото обединение относно резултатите от местните избори 2019 г.

МАЩАБНА КИБЕРАТАКА В ГРУЗИЯ УДАРИ САЙТОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА, СЪДИЛИЩАТА И МЕДИИТЕ 

Около 2000 уебсайта в Грузия, включително тези на президента, съдилищата и медиите, попаднаха в центъра на мащабна кибератака. Уебсайтът на грузинския президент Саломе Зурабишвили беше "нападнат от хакери днес следобед", заяви неговата говорителка за AFP. "Органите на реда разследват инцидента", каза още Софо Джаянашвили.

ТРЪМП СЕ ГОТВИ ДА СЛОЖИ КРАЙ НА ОЩЕ ЕДИН КЛЮЧОВ МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР

Администрацията на Тръмп предприе стъпки към напускане на още един договор, сключен преди около 30 години. Документът е предназначен да намали риска от война между Русия и Запада, като позволи на двете страни да извършват разузнавателни полети над териториите на другия. Това заявиха американски представители, цитирани от вестник The Wall Street Journal.

КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ СМЪРТТА НА ЛИДЕРА НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"?

В САЩ, Ирак и Сирия категорично твърдят, че лидерът на „Ислямска държава“ (ИД) и самопровъзгласил се „халиф“ Абу Бакр ал Багдади е загинал по време на специална операция от американските военни, в която той е решил да не се предава жив. Какво ще промени смъртта на лидера на някога мощната и сега почти унищожена организация? Колкото и да е странно обаче, само в една държава – САЩ. Това пише руският вестник "Взгляд" в материал, цитиран от агенция "Фокус".

ПРЕДСТОИ ЗАСТУДЯВАНЕ И СНЯГ

Вторник ще бъде последният по-топъл есенен ден за тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com