Новините: Най-важното за деня, 29 април

3886
Новините: Най-важното за деня, 29 април
Снимка: iStock/Guliver

В празничния ден Actualno.com представя дневния новинарски бюлетин.

В БЪЛГАРИЯ РАБОТИМ ЗА НАЙ-НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЧАС В ЦЕЛИЯ ЕС

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат. Данните показват, че средно получаваме по 3,5 евро на час за своята работа, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро.През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят заради 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

"АРТЕКС' ПИТА ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ЛИ Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ, КЗЛД КАЗА "ДА"

Същественото за журналистическата дейност е събирането, анализирането, интерпретирането и разпространяването чрез средствата за масова информация на актуална и обществено значима информация. Всяка журналистическа дейност е проява на свободата на словото в правовата държава – това се казва в становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) относно публикуването на общодостъпна информация с клиентска база на фирма „Артекс“.

ПРЕДИ ДА ПОДПИШЕ ДОГОВОР ЗА НАД 1 МЛРД.ЕВРО , БУЛГАРТРАНСГАЗ ПУСНА ОЩЕ ЕДНА ПОРЪЧКА ЗА "ТУРСКИ ПОТОК"

В началото този месец „Булгартрансгаз“ ЕАД съобщи, че е избрала арабско-италианския „Консорциум „Аркад“, който да изгради над 474 километра трасе до българо-сръбската граница. Офертата на консорциума при срок на изпълнение от 250 календарни дни е на стойност близо 1,3 млрд. евро без ДДС, а при срок от 615 дни цената е малко над 1,1 млрд. евро. Началната точка на газопровода е в землището на с. Златина, община Провадия и стига до точката на пресичане на българо-сръбската граница, което разстояние е около 474,732 км.

ЛОНДОН ПЛАНИРА СКОК В ЦЕНИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ ЕС СЛЕД BREXIT

Британското правителство планира да промени цената на обучение в британски университети за граждани на ЕС след Brexit, съобщи в. „Файненшъл таймс“. Тереза Мей иска да повиши цената на образованието за тях и да направи тарифите подобни на това, което плащат студентите от трети страни. Критиците на тази инициатива твърдят, че това ще подкопае конкурентоспособността на Обединеното кралство.

ПЕТИМА ОТ РОМСКИТЕ БИЯЧИ В КУКЛЕН ОСТАВАТ В АРЕСТА

От Районна прокуратура -Пловдив съобщиха, че петима ще бъдат задържани днес за срок от 72 часа с постановление на прокурор заради нападението над семейство в Куклен. Припомняме, че първоначално седем души бяха арестувани за нападението над семейство и полицейски екипи в Куклен. Пияна група роми нападна с камъни полицейски патрул, дошъл след сигнал за силна музика и нарушаване на обществения ред. Преди да атакуват полицаите, задържаните нахлули в дома на семейство с малки деца. Причината за агресията им била забележка за силна музика. Свидетели на случващото се съседи подали сигнал на тел. 112.

БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ В ГЕРМАНИЯ: ТЪРСЕЩИ РАБОТА ИЛИ ЖИВОТ НА ПОМОЩИ

Един български ром в Германия, който работи за по-добър живот, не взема социални помощи, плаща си данъците. Като него има и други - въпреки това предубежденията срещу ромите остават. На темата се спира германския Handelsblatt, цитиран от Deutsche Welle. Смятани са за "мръсните деца" на Европа. Където се заселят, там се ширят боклуци и мръсотия, жилищата им са порутени, в тях лазят плъхове. Мнозина живеят от социални помощи и вземат добавки за деца, които не съществуват. Атанас Муров отблизо познава тези предубеждения, защото самият той е ром, четем в обширна публикация по темата на германския вестник Handelsblatt.

ОТ 'АТАКА" С УЛТИМАТУМ КЪМ КАРАКАЧАНОВ СЛЕД ИНЦИДЕНТА В КУКЛЕН

Депутатът от Обединени патриоти и част от ръководството на АТАКА Павел Шопов даде ултиматум на силовият вицепремиер ВМРО Красимир Каракачанов да се справи с циганската престъпност или ще бъде сменен. "Атака сме първите, които се борим циганската престъпност. Години наред бяхме в опозиция, а сега сме във властта. Имаме силов премиер от "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов. Очакваме от него да се справя с важните за обществото проблеми. Ако той не може да се справи, ще предложим друг", каза Павел Шопов.

РАЙЧЕВ: БОРИСОВ СИ ВЗЕ ПАРТИЯТА ОТ ЦВЕТАНОВ, НО СМЕ В КРАЯ НА ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ЕПОХА

Още през май ще знаем дали правителството има шанс да изкара мандата си, като при всяко положение се намираме в края на една политическа епоха” отбеляза пред bTV социологът Андрей Райчев. „Тези евроизбори ще изиграят ролята на предсрочни избори, като ще премерят политическата ситуация”, подчерта той. Според него "Апартаментгейт" и останалите скандали са довели ГЕРБ до непозната до този момент ситуация – партията на Бойко Борисов да не е в настъпление, а в отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com