Новините: Най-важното за деня, 3 май

5520
Новините: Най-важното за деня, 3 май
Снимка: БГНЕС

Два дни преди да дойде в страната ни папа Франциск направи официално изявление, подготовката за Гергьовден тече с пълна сила, а ето кои бяха и основните акценти в новините, избрани от редакторите на Actualno.com

БОРИСОВ: НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАН ЧОВЕК ЗА АПАРТАМЕНТИТЕ И КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ

Единственият изход от ситуацията с апартаментите и къщите за гости е справедливост - подаването на оставки от всички държавни постове е само половината от работата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка със скандалите с апартаментите и къщите за гости.

"Изход от ситуацията има, той е категоричен и се прави в момента. Всеки попаднал в такава ситуация, немислил с главата си или поддал се на манталитета си, или решил, че всичко му е позволено - ще си понесе най-тежки наказания и отговорности", заяви премиерът.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА РУМЕН ПОРОЖАНОВ И ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ПОКРАЙ КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ

В рамките на прокурорската проверка на къщите за гости, строени с европейско финансиране, е проверяван и министърът на земеделието Румен Порожанов. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което изрично се уточнява, че обект на проверка, освен самите проекти, са и действия на длъжностни лица от Министерството и на Държавния фонд "Земеделие".

Проверката трябва да установи дали има измами в работата на министъра и Държавния фонд "Земеделие". От 2013 г. до 2018 г. Порожанов е бил както шеф на фонда, така и министър. Докато е бил начело на фонда са подписани много проекти за еврокъщи за гости, финансирани от Европа.

UNIСREDIT НАПУСКА FACEBOOK И INSTAGRAM

Банковата група UnіСrеdіt щe напусне coциaлнaтa мpeжa Fасеbооk от началото на юни. Това се разбра от съoбщeниe нa cтpaницaтa нa бaнĸaтa, a пoдoбни имa и нa cтpaницитe нa ĸлoнoвeтe ѝ в дpyгитe eвpoпeйcĸи дъpжaви.

"С постоянния си ангажимент да инвестира в подобряването на своите дигитални канали, за да поддържа висок стандарт на общуване, UniCredit обявява пълното си оттегляне от Facebook, Messenger и Instagram от 1 юни 2019 г.", гласи съобщението.

ОТ 80 ДО 300 ЛВ. СТРУВА ПРЕВЪРТАНЕТО НА КИЛОМЕТРАЖА НА КОЛА

Между 80 и 300 лева струва намаляването с три пъти на пробега на автомобила. Така кола с изминати половин милион километра може да се окаже с 3 пъти по-малък пробег, показва проверка на bTV.

Всеки, който продава кола, може да си поръча превъртане на километража, дори и по телефона. Връщане на километража на Мерцедес S Класа струва около 100 лева. При по-обикновени модели услугата върви между 50 и 80 лева.

НЯМА САНКЦИОНИРАНИ ЗА ОТРАВЯНИЯТА НА ПЧЕЛИ ТАЗИ ГОДИНА

Няма наложени санкции за хилядите изтровени пчелни семейства тази година в Плевенско, Бургаско и други райони на страната. Това стана ясно от отговор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) на изричен въпрос на Actualno.com относно статистиката за санкциите при убити заради нерегламентирано пръскане с препарати пчели.

ДОКУМЕНТИ ПОКАЗАХА КРЕЩЯЩА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

Става въпрос за серия от подписани от министъра на туризма Николина Ангелкова заповеди, касаещи концесията на три различни плажа, като със заповедите всъщност се създават куп незаконосъобразни случаи.

МАНОЛОВА ВКАРА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СЪДЕБНИЯ КОНТРОЛ НАД ЦИК И РИК

Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички актове на Централната избирателна комисия (ЦИК) да подлежат на съдебно обжалване е една от седемте разпоредби, които омбудсманът Мая Манолова атакува пред Конституционния съд с нарочна жалба.

ОСЪДИХА САМО НА ДВЕ ГОДИНИ ЗАТВОР АХМЕД МУСА, ВЪПРЕКИ ПРИЗИВИ ЗА УБИЙСТВО

Тричленен състав на ВКС отмени присъдата на имама Ахмед Муса, наложена от Апелативен съд – Пловдив. На религиозния духовник е наложена присъда от само 1 г. „лишаване от свобода“, присъединено с наказание „глоба“ от 5000 лв.

СЛЕД ПРОТЕСТИ ДЪРЖАВАТА СЕ СЪГЛАСИ ДА ВДИГНЕ ПАРИТЕ ЗА НЯКОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ

Ще има увеличение на финансирането на определени клинични пътеки още от 1 юни. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, представителят на Сдружението на областните болници проф. д-р Тодор Черкезов, председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, както и директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов.

БУРГАСКИЯТ СЪД НЕ ПОЗВОЛИ НА СКАНДАЛНА БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ ЗА ВЗЕМЕ ТАНКЕРА "БАДР"

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер "Бадр" е отменен с решение на Бургаския окръжен съд от 25-и април тази година. Заради спор за финансови задължения между българското търговско дружество "Булгаргеомин" и либийска компания, собственост на либийската държава, танкерът "Бадр", който след смяната на собствеността се казва "Бдин", е задържан на бургаското пристанище от края на 2017 година.

ПАК ОТЛОЖИХА ДЕЛОТО ЗА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ НЕДОВОЛНИ

Делото срещу цената от 1,60 лева на билетчето за градския транспорт в София беше отложено за пореден път в Административния съд, предаде репортер на Actualno.com. Причината за отлагането са нови доказателствени искания и нередовност в молбите на трима жалбоподатели, които са поискали да се присъединят като страна по делото. Сред исканията за нови доказателства са методика за определяне разпределението на броя пътуванията с обществения градски транспорт, съобразно използваните превозни документи, отчетените приходи от целия градски транспорт и броя на продадените превозни документи.

КАКВО ВРЕМЕ ДА ОЧАКВАМЕ ПО ГЕРГЬОВДЕН

В събота и неделя ще има променлива облачност – по-често значителна в неделния ден, когато ще започнат валежи

НАЙ-БРУТАЛНИТЕ СЛУЧАИ НА ОТРОВИТЕЛСТВОТО В ПОЛИТИКАТА

Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите методи на политическите противници, като историците все още спорят дали Клеопатра, Цезар и Александър Велики не са били убити по този начин.

ЕДИН КАНДИДАТ-СТУДЕНТ ЩЕ СЕ БОРИ ЗА ЕДНО МЯСТО ВЪВ ВУЗ-ОВЕТЕ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година един кандидат за висше училище ще се бори за едно място. Това е резултат от плановете на държавата да намали приема в университетите и по този начин да редуцира вероятността от минали години кандидатът да се бори за цели две места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com