Новините: Най-важното за деня, 30 януари

4618
Новините: Най-важното за деня, 30 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 30 януари, събота.

БОРИСОВ В СПОР С ЖУРНАЛИСТ: АЗ МЕДИИ НЕ ВИКАМ, ИМАМ СИ FACEBOOK

Премиерът Бойко Борисов и репортер на bTV влязоха в спор на пътя край Искърското дефиле. Борисов бе на инспекция след срутището на пътя в четвъртък, като излъчваше на живо във Facebook.

В началото на място бяха репортери на БНТ и Нова ТВ, а по-късно при премиера отиде и репортер на bTV. Тя започна да му задава въпроси относно състоянието на пътя, а Борисов изтъкна, че преди това е говорил с нейни колеги отново същото. „То има Ваши телевизии, ама ние не сме от Вашите”, каза репортерката и намекна, че колегите ѝ са били поканени на събитието. „Аз не каня вече медии, имам си живо включване… Има много зависими журналисти, които не са зависими от правителството ,правят си някакви поръчки и не искам да си хабя нервите”, каза Борисов.

COVID-19 НЕ СПИРА ПОХОДА СИ ПО СВЕТА

Новият коронавирус е убил поне 2 206 873 души от появата на заразата в Китай през декември 2019 г. Това сочат данните от официални източници, обобщени от агенция France Presse. Регистрирани са поне 102 002 160 случая на COVID-19. От тях поне 61 888 000 досега се считат за възстановени. Тези числа се основават на дневните данни, предоставени от здравните власти във всяка държава и изключват по-късни повторни оценки от статистически организации, както се случи в Русия, Испания и Великобритания.

МАРЕШКИ ПРЕДЛОЖИ ДА ПОДПИШЕ ДОГОВОРИ С ОБЕЩАНИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ, ГОТОВ ДА ПЛАЩА НЕУСТОЙКИ

На парламентарните избори на 4 април партията на Веселин Марешки ще се яви под името "Воля за чиста и свята република". Toва заяви заместник-председателят на Народното събрание и лидер на формацията, Веселин Марешки, в сутрешния блок на БНТ. По думите му без чисти партии и чисти политици страна ще затъва в блатото на корупцията. "Без вяра ти си болен човек. Няма как да сме живи и здрави, ако сме без вяра", аргументира се Марешки в посланията на партията си за изборите.

БОГДАН КИРИЛОВ: ОЧАКВАМ ДО 2 МЛН. ДУШИ ПОКРИТИЕ С ВАКСИНИТЕ ДО ЮНИ

При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население. Това каза пред bTV председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му при добавяне на следващи ваксини, този брой се очаква да достигне до 2,5 милиона. „В зависимост от разрешението за употребата, ще има и конкретна информация дали масовата ваксинация ще се случи през март или април месец“, коментира още Кирилов.

МОЖЕ ЛИ НАВАЛНИ ДА ОБЕДИНИ РУСНАЦИТЕ?

Откакто беше задържан на летището в Москва на 17 януари, Алексей Навални призовава привържениците си към масови протести. Не всички руснаци обаче го подкрепят. Защо? Отговор на този въпрос търси Роман Гончаренко в анализ за Deutsche Welle.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПРИЗНА: ОБУЧЕНИЕТО ОТ РАЗСТОЯНИЕ НЕ МОЖЕ ДА Е ПЪЛНОЦЕННО

"Желанието ни беше да имаме максимум присъствие в училище. Но пък, ако върнем всички ученици в клас, рискуваме после те да останат вкъщи. Януари и февруари по принцип са най-епидемични. Доказа се, че децата по-малко пренасят вируса. Колкото са по-малки, толкова са по-безопасни. Не са проблемът децата, а класната стая", каза в ефира на БНТ образователният министър Красимир Вълчев.

МАКЕДОНЦИТЕ, КОИТО ВЗЕМАТ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ, СЕ РЕГИСТРИРАТ НА ФИКТИВНИ АДРЕСИ В БЪЛГАРИЯ

Македонците, които получават български паспорти, са регистрирани като живеещи на фиктивни адреси в съседна България - София, Кюстендил, Благоевград или друга община. Това пише македонското електронно издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус". Има случаи, когато хора, които по никакъв начин не са свързани, са регистрирани като живеещи на един и същи адрес. Посредниците за получаване на български паспорти казват, че повечето адреси са в София и Кюстендил. „Тези адреси са фиктивни и повече хора са регистрирани на един адрес като жители. На тези адреси са регистрирани малък брой македонци, които притежават собственост в България. "Съобщава се, че някои живеят с роднини или приятели в София", казва български посредник на паспорти пред изданието.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com