Новините: Най-важното за деня, 5 октомври

4135
Новините: Най-важното за деня, 5 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 октомври.

СЛАВИ УЧРЕДИ "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА" НАБЪРЗО И В ПЪЛНА КОНСПИРАЦИЯ (СНИМКИ)

Набързо и в пълна конспирация, така бе учредена дългоочакваната партия на Слави Трифонов "Няма такава държава". Самото ѝ създаване реално отне около 15-20 минути, въпреки че делегати от цялата страна се събираха от сутринта пред сградата, където се проведе събитието.

КАКВО КАЗА СЛАВИ ПРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ПАРТИЯТА СИ (ВИДЕО)

Слави Трифонов заедно със свои симпатизанти учреди партията си "Няма такава държава". При пълна секретност и за не повече от 20 минути събралите се делегати създадоха новата политическа формация, чиито лидер е шоуменът, а заместници са неговите сценаристи.

ОСТАВИХА В АРЕСТА ИНСПЕКТОРИТЕ-ИЗНУДВАЧИ ОТ ДАИ-ПЛОВДИВ

Пловдивският окръжен съд остави в ареста тримата инспектори от ДАИ-Пловдив, обвинени за получаване на подкупи от транспортни фирми. Те бяха арестувани на работните си места през седмицата при акция на ДАНС.

ЕДИН ОТ ОБВИНЕНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДАИ-ПЛОВДИВ НЕ ПОЗНАВАЛ ИЗНУДВАНИТЕ

Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха докарани в съда днес. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев пристигнаха оковани с белезници. Заседанието трябваше да започне в 11:00 ч., но адвокатите им поискаха един час време да се запознаят с материалите, предаде "24 Часа". Адвокатът на Янакиев Стефан Левашки съобщи, че срещу клиента му са повдигнати три обвинения. Едно от тях е още от 2017 г. - за взимане на подкуп в размер на 5 000 лева. Второто е за 300 лева от 2018 г., а третото - за 600 лева от тази година.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ПОТВЪРДИ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ

"Силно ценя Вашата работа и Ви благодаря за старанието и грижите, които полагате за децата на България. Майка ми беше учителка и добре знам как дълги години сте били с несправедливо малки заплати". Това написа министър-председателят Бойко Борисов във Facebook по случай Международния ден на учителя, съобщава БГНЕС.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ОБВИНИ ТУРЦИЯ В НЕКОРЕКТНОСТ И НЕЧЕСТНОСТ ОТНОСНО ИНВЕСТИЦИЯТА НА VOLKSWAGEN

"Не сме разочаровани от това, че Volkswagen предпочете Турция. Но донякъде състезанието беше нечестно и некоректно, от страна на турската държава. През цялото време ние направихме всичко възможно, дори и невъзможното. Дадохме една страхотна оферта, каквато никога досега на нито един стратегически инвеститор не сме давали. Така че ние се научихме как да даваме оферти, които са атрактивни на глобално ниво. Но нямаше правила и почти никаква прозрачност в това състезание. Тичахме в различни писти. Офертата беше максимално възможна по правилата на Европейския съюз. Но Турция разсъждава краткосрочно", заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ президентът за мандат 2012 г. - 2017 г. Росен Плевнелиев.

POLITICO: ОПИОИДНАТА ЕПИДЕМИЯ ДЕБНЕ ЕВРОПА

След като опиоидната епидемия удари Съединените щати, разпиля се до Канада и Австралия, сега всички очи са втренчени в Европа. Може ли Старият континент да бъде следващият? Статистиката изглежда тревожна.

В Холандия рецептите за оксикодон (използва се в онкологията като обезболяващо, но същевременно може да бъде и продукт с двойна употреба. Оксикодонът запазва обезболяващия ефект на морфина и хероина при по-ниска склонност към пристрастяване) се удвоиха само за три години, докато рецептите за опиоиди в САЩ скочиха със 127% между 1998 и 2016 г.

Европа със сигурност има проблем с опиоидите - убиец №1, свързан с наркотиците на континента. Болкоуспокояващите са замесени в повече от 80% на 8200 смъртни случаи, свързани с наркотици, регистрирани през 2017 г. Но ситуацията се развива различно от тази в САЩ, където през 2017 г. са регистрирани около 70 000 смъртни случаи с опиоиди и където епидемията е отнела почти 400 000 живота през последните две десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com