Новините: Най-важното за деня, 6 октомври

3874
Новините: Най-важното за деня, 6 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 октомври.

ИКОНОМИСТИ: ПРЕЗ 2020 Г. ВЕРОЯТНО НИ ОЧАКВА КРИЗА, ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО В МАЛКИТЕ ОБЩИНИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

Малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват. Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове. Това коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика във връзка с линията на бедността, определена от МС за следващата година.

БЛИЗО 40% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ТОПЛИНА В ДОМОВЕТЕ СИ

Близо 40% от българите не могат да си позволят достатъчно топлина в домовете, а близо 50% не могат да си осигурят хлад през лятото. Това сочат данни на Европейския комитет на регионите, цитирани от Нова телевизия. В европейски мащаб, 11% от жителите на Европейския съюз, т.е. около 54 милиона души, се водят енергийно бедни.

АДВОКАТ ТВЪРДИ: ДЖОК ПОЛФРИЙМАН Е ОТВЛЕЧЕН ОТ ДЪРЖАВАТА, А ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е СЪУЧАСТНИК

Джок Полфрийман е отвлечен от държавата. Това заяви в ефира на БТВ адвокат Михаил Екимджиев. По думите му ще има тежки последици за страната ни заради казуса с Джок Полфрийман, който вече е свободен човек, но е задържан неправомерно. Проблемът не е това, че австралиецът ще има всички основания да осъди страната ни, а че ще има дипломатически последици. Главният прокурор съучаства в това, смята Екимджиев.

БОМБОУБЕЖИЩАТА В БЪЛГАРИЯ - НЕДОСТАТЪЧНИ И В УЖАСНО СЪСТОЯНИЕ (СНИМКИ)

Системата за ранно оповестяване в случай на бедствия или опасност от война се тества по няколко пъти годишно. В средата на тази седмица столичани отново чуха за няколко минути предупредителния вой на сирената. Това даде повод на БГНЕС да обърне внимание на темата за състоянието на бомбоубежищата у нас, в които населението трябва да се укрие в случай на нападение.

ВАНДАЛИ НАРЯЗАХА ШАТРАТА НА МАЯ МАНОЛОВА ПРИ НДК

Вандали са нарязали шатрата при НДК, в която се помещава предизборния щаб на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова. По думите на охранителите, които са били на смяна около полунощ са чули силен шум. Първоначално си помислили, че са младежи, които всяка вечер се забавляват около палатката, снимат се и се разхождат в близкия парк.

ОТ КНСБ ИСКАТ ОЩЕ 200 МЛН. ЛЕВА ЗА МЕДИЦИТЕ ПРЕЗ 2020 Г.

Колективният трудов договор в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По негови прогнози за 2020 г. са необходими най-малко още до 200 млн. лева.

СИДЕРОВ: НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА СЕ ГАВРЯТ С ИМЕТО МИ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ СЕ СЪЗДАЛ САМ

Лидерът на ПП "Атака" и кандидатът за кмет на София Волен Сидеров обвини Централната избирателна комисия (ЦИК), че проявява двоен стандарт. "Веднъж казва, че не може да се намеси спрямо БНТ и да поиска медията да си изпълни задължението". Сидеров показа споразумение, според което има право на достъп до БНТ и "не може то да бъде отменено, което е със силата на закона".

НАД 30 РУСКИ НАЕМНИЦИ СА ЗАГИНАЛИ НА АТАКА В ЛИБИЯ

35 руски наемници от армията "Вагнер" са убити в Либия. Те защитават бунтовния генерал Халифа Хафтар. А той е противник на международно признатото правителство. Масовата атака, при която са загинали военните, се е случила още през миналия месец. Данни за това обаче са оповестени едва вчера. 35-тимата войници са били убити, когато силите на признатото то ООН правителство в Триполи са предприели въздушна атака срещу позициите на размирниците.

ПИЯН ШОФЬОР ПРЕГАЗИ 16-ГОДИШНО МОМИЧЕ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА

16-годишно момиче е загинало на пешеходна пътека в Сливен, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Сигналът за инцидента, който е станал на бул. "Бургаско шосе", е подаден в 4 часа тази сутрин.

ВСЯКА ГОДИНА В СВЕТА СЕ ИЗСИЧАТ ГОРИ РАВНИ НА ПЛОЩТА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Горска площ с размерите на Обединеното кралство се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, и това има силно въздействие върху климатичните промени и дивата природа.

МОМЧЕ, ИЗРАСЛО В ДОМ, НАМЕРИ ЧАНТА С 3000 ЕВРО И 1450 ЛЕВА И ГИ ВЪРНА НА СОБСТВЕНИЧКАТА

Момче, израсло в дом за сираци, намери дамска чанта с 3000 лева, 1450 лева, 9 дебитни карти и лични документи. Чрез медии и Фейсбук обяви място за среща със собственичката пред полицията в Смолян, в 12 часа пред полицията, за да й ги предаде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com