Новините: Най-важното за деня, 8 юли

4092
Новините: Най-важното за деня, 8 юли
Снимка: Getty images/Guliver

​Лидерите на Г-20 взеха важни решения за бъдещето на света, Путин потърси по-топли отношения с Европейската комисия след разговор с Юнкер, от ГЕРБ отговориха на БСП относно Договора за добросъседство с Македония, а няколко инцидента на магистрала "Тракия" отново реорганизираха движението в почивната събота.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 8 юли.

ЛИДЕРИТЕ НА Г-20 СЕ РАЗБРАХА ЗА КЛИМАТА, ПАЗАРИТЕ И МИГРАЦИЯТА НА ФОНА НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ

Членовете на Г-20 се споразумяха да поддържат отворени пазари. Това става ясно от окончателната декларация на световните лидери след срещата на върха в Хамбург.

В документа се посочва още, че всички страни се ангажират с Парижкото споразумение за климата, с изключение на Съединените щати. Очаквано, разногласията между САЩ и другите държави от Г-20 по въпросите на климата се отразяват в заключителното комюнике.

Държавите посочват също, че ще работят заедно за преодоляване на последиците от миграцията. Сред акцентите е и желанието на големите икономики да инвестират в Африка, подобрявайки условията на живот на Черния континент и предпазвайки Европа от нов наплив на чужденци.

СЛЕД РАЗГОВОР С ЮНКЕР: ПУТИН ТЪРСИ ПО-ТОПЛИ ОТНОШЕНИЯ С ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Президентът Владимир Путин изрази надежда за развитието на отношенията на Русия с Европейската комисия въпреки съществуващите проблеми.

На свой ред Юнкер посочи желанието на Европейската комисия за диалог с Москва по време на лидерската среща на Г-20 в Хамбург.

ПУТИН УВЕРИ Г-20, ЧЕ РУСИЯ НЯМА ПРЪСТ В АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ

Руският президент Владимир Путин, говорейки на заседание на Г-20 в Хамбург, увери лидерите на останалите страни, че Москва не се е намесвала в американските избори. Това написа в Twitter руският експерт в „Групата на двадесетте“ Светлана Лукаш.

ГЕРБ КЪМ НИНОВА: ДОГОВОРЪТ С МАКЕДОНИЯ Е В СЕКРЕТНО ДЕЛОВОДСТВО ОТ 3 ЮНИ

Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова. Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 3 юли /понеделник/ в следобедните часове

Това заявяват от ПП ГЕРБ в позиция, изпратена до медиите, по повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с република Македония и нейното твърдение, че не може да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в НС. Реакция по темата дойде малко по-късно и от премиера Бойко Борисов.

СЕРИЯ КАТАСТРОФИ НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"

Поради разсипан товар при 144 км на АМ "Тракия" временно бе организирано движението в едната лента в посока Бургас.

Днес на магистралата станаха три катастрофи - едната при 164 км, между два автомобила, друга в района на 165 км, отново между два автомобила. За щастие, жертви няма. Сутринта обаче при обръщане в канавка на бус на 85-и км загина жена, а шест души бяха откарани в болница.

ЦВЕТАНОВ: ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ Е НАМАЛЯЛ ДО ОКОЛО 25% ОТ БВП

На 7 юли Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева - точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви). След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. (дългът изчисляван по Закона за държавния дълг спада до 24% от БВП). Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно. Това написа във Facebook профила си Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ.

МОСВ: ПОКАЗАТЕЛИТЕ НА ВЪЗДУХА КРАЙ ИХТИМАН СА В НОРМАТА

Няма превишения на измерваните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух с изключение на фините прахови частици (ФПЧ10).

Това сочат резултатите от 24-часовото изследване на мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда в района на община Ихтиман. На 5 юли станцията беше позиционирана непосредствено до АМ „Тракия“, на територията на пътен възел „Мухово“.

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕКОВНИ БУКОВИ ГОРИ ВЕЧЕ СА В СПИСЪКА НА ЮНЕСКО

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

ГРИГОР ОТКАЗА СЕЛА И Е НА 1/8-ФИНАЛ НА "УИМБЪЛДЪН"

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава на 1/8-финалите на "Уимбълдън" за втори път в кариерата си. Българинът спечели първите два сета с 6:1, 6:1 срещу Дуди Села от Израел, когато съперникът му се отказа поради контузия. На 1/8-финала може да се стигне до дългоочакван сблъсък Григор - Федерер, ако швейцарецът победи Миша Зверев по-късно днес.

МИРНИ "ВОЙНИ" С ВОДНИ ПИСТОЛЕТИ ПРЕД НДК СЪБРАХА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Мирни водни „войни” с водни пистолети пред НДК събраха стотици малки и големи. Въпреки името си, събитието Бе посветено на разбирателството, забавата и казва "Не" на агресията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com