X
 
 

Общинари искат пари от журналистите, за да ги отразяват

3039 4
Общинари искат пари от журналистите, за да ги отразяват
Снимка: община Каварна
Достъпът до сесиите на общинския съвет в Каварна да става след заплащане на такса от страна на журналистите и то само и единствено след съгласието на председателя. Това са решили единодушно общинските съветници на сесията им на 28 януари тази година, съобщи БНР.

Ето какво е записано в т. 5 от единодушно приетия Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация: "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа". Текстът ясно показва, че ако журналистите решат добросъвесно да изпълнят задълженията си и да информират хората за делата на местния паламет, те трябва да си платят. Явно според общинарите в града медиите дължат пари, за да покажат, че общинският съвет в Каварна работи прозрачно. За сравнение, общинските сесии в София и някои други големи градове на страната се излъчват онлайн в реално време и всеки който ползва интернет и желае, може да ги проследи.

Заради нападки към журналисти, БСП определи Симеонов като "проблем на демокрацията"

От БСП определиха бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов за един от "големите проблеми на демокрацията". Причина за тежк...

Предложението за въвеждането на тази точка в Каварна идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет Красимир Кръстев. „Той съвсем искрено признава, че тази му идея датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна обаче Елена Балтаджиева било по-различно. Дали това означава, че тя от своя страна би искала да бъде в лоши отношения с медиите – времето ще покаже“, пише кореспондентката на БНР в региона.

Злополучното решение на общинските съветници обаче е било върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов още преди два дни. Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от своя страна споделил пред БНР, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал "за".

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира, коментира още тя и допълва, че търсенето на пари от журналисти не е единствената мярка. Наред с нея се предвиждат съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви.

Actualno.com

Етикети:

 • Пръц-пръц 3 Пръц-пръц преди 1 седмица Профил на трол?
  Първи БКП-ГЕРБ-общински КЕНЕФ с входна такса 50 ст., а?! Където БКП е подслушвала БОКо при изпълнение на партийните му звучни задължения?! Очаква се до края на месеца това да бъде въведено и в Софийския общински съвет, като Фандъка ще къса билетчетата на входа, а мургавото "българско" "войвода" мъпета Карлос Педрос Контрера ще се грижи за хигиената с език! Ранно-пенсионираните милиционери, джндари виж още ›› , ченгета, фатмаци, фуражки, лампази, прокурори и данъчни ще имат правото да влизат и се облекчават безплатно, като част от служебните им задължения!
 • Евромебел 2 Евромебел преди 1 седмица Профил на трол?
  хаха-ха
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  диви гагаузки селтаци!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Като майка ти !
  : 0 !