Омбудсманът поиска ефективно разследване на случаите с полицейско насилие

1366
Омбудсманът поиска ефективно разследване на случаите с полицейско насилие
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на град София на двамата граждани –Евгени Марчев и Димитър Педев. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. 

„Обръщам се към Вас по повод разпространените в медиите кадри и получена жалба до институцията, от които е видно, че по време на протеста на 10.07.2020г. в столицата, спрямо граждани има съмнения за неправомерно употребена физическа сила от страна на органите на полицията. Особено обезпокоителни са публикуваните видеоматериали, на които се вижда как голям брой полицейски служители упражняват физическа сила“, пише омбудсманът.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 г. (понеделник) и на база на жалбата до институцията, общественият защитник разпореди на екипа на Националния превантивен механизъм незабавна проверка в 01РУ – СДВР и 03РУ – СДВР. (б.р. НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода). 

Омбудсманът към КЕВР: Цените на парното не отговарят на реалността

„Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през месеците май и юни цена на топлинната енергия от 66,70 лв./...

„От особена важност е изясняването на причините двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е констатирано сериозно влошено здравословно състояние“, подчертава омбудсманът.

В тази връзка доц. Диана Ковачева настоява за задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на органите на полицията при задържането и на двамата граждани, да й бъде предоставена пълна, навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането им, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ – СДВР.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че конституционната роля на омбудсмана като правозащитник е „да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на човека, както и правозащитните стандарти, установени в практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Омбудсманът подчертава, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com