Организаторка на протеста в Крушаре: Властта не се бори с чумата, а с хората

27178
Организаторка на протеста в Крушаре: Властта не се бори с чумата, а с хората
Снимка: ЕНП

„Две седмици изравяхме мърша от всякакви долове и реки и обяснявахме на областния. Той искаше само да отворим пътя, ние му обяснявахме, че трябва да вземе спешни мерки. Истината е, че властта не се бори с чумата, а с хората." Това твърдение изказа Валентина Василева, която е председател на Единна народна партия и един от организаторите на протеста и блокадата в Крушаре.

Гражданското недоволство там е в продължение на над 15 дни, като след масирана намеса на полицията днес пътят Сливен – Ямбол беше отворен за движение.

Протестиращи в Крушаре: Властта се опитва да ни дискредитира, блокадата остава

"Наблюдаваме с интерес и безпокойство опитите на властта да изсипе на барикадата в Крушаре националистически и маргинални структури, ко...

В пресклуба на БТА в Сливен Василева разкри, че протестните действия обаче може би ще продължат при Безмер, защото там има натовска военна база.

"При живите включвания през социалните мрежи ще разберете. Сутринта влезе полицията и ни изхвърли. Трябва ли на всеослушание да казваме къде ще сме и какво ще правим?. Има заповед на кмета на Община Сливен, че трябва да се спре протеста и да се махнем от тук, има уведомления на всички, но повечето от нас не разписаха тези разпореждания“, посочи тя.

Изказването идва на фона на това, че преди няколко дни тя съобщи, че протестиращите са открили множество незагробени животински отпадъци около селото. Тогава тя обвини за местната власт.

Освен това Василева уточни, че мотивите ѝ за участие в протеста са граждански, а не са обвързани с никакви политически партии. По думите ѝ, все пак от блокадата има резултат поне в две направления.“ След първото ни отворено писмо има заповед на министър Танева за спиране на дърводобива. Второто е, че областният управител разпореди претърсване и почистване на района, но "за да се стигне дотам, две седмици трябваше да вадим мърша от всякакви възможни места, за да го докажем. Показахме и как управляващите си говорят с хората – диалогът се провежда през силите на реда", коментира Василева.

Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от убити прасета

Протестиращите от сливенското село Крушаре срещу избиването на прасетата от т. нар. заден двор изпратиха второ отворено писмо до премие...

Тя посочи още, че са подготвени материалите с мерките, които е предприела държавата и в резултат, на които ще се стигне до екокатастрофата и ще се постараят те да стигнат до Европарламента.

Исканията на протестиращите за спиране на избиването на здрави животни и за предприемането на адекватни мерки остават валидни.

Припомняме, че преди дни беше публикувано и видео, което показа, че трупове на разчленени прасета, които са събрани в чували и захвърлени. Според многократни уверения на БАБХ и МЗХ единственият начин за борба с африканската чума при доказано огнище е евтаназия и загробване на всички животни.

Василева твърди, че твърди, че останките от прасетата са захвърлени в близост до вододайна зона.

Цацаров разпореди проверка на БАБХ по подозрения за длъжностни престъпления

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни пре...

Немската телевизия ARD също отрази блокадата на пътя Сливен - Ямбол при с. Крушаре. Журналистите говориха с животновъдите и заснеха и "мерките" за превенция - разхвърлените останки от "превантивното" клане във водите на реките и по планинските склонове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com