Още един ремонт на АМ "Марица"

2527
Още един ремонт на АМ "Марица"
Снимка: БГНЕС

Пореден ремонт на ремонтиран само преди 5 години участък от магистрала "Марица" започна вчера. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че се работи по стария участък между Харманли и Любимец.

Според държавните експерти причината е в изполвания битум, който не издържал на високите температури. В резултат, заради интензивния трафик на тирове, са се образували коловози, дълбоки 30 и повече сантиметра, които са опасни за движението. Проблемният участък е строен през 2008 г. През 2010 г. бе ремонтиран и тържествено открит от премиера Бойко Борисов в първия му мандат и от тогавашния строителен министър Росен Плевнелиев. Тази част от магистралата е около 16 км.

Връщат забраната за движение на МПС над 12 тона по АМ „Тракия“ и Пловдив-Смолян

От днес, 21 юли, Агенция "Пътна инфраструктура" връща забраната за движение на тежкотоварните МПС над 12 т по всички автомагистрали и п...

Магистрала "Марица" и нейните 117 километра всъщност е най-ремонтираният път в България. Тя свързва магистрала "Тракия" с турската граница при Капитан Андреево. За последните 8-9 месеца това е четвърто отстраняване на дефекти в различни участъци, всички от тях откривани, ремонтирани и откривани наново, пише в. "Сега". 

"При изграждането на този участък не е използван полимермодифициран битум и на места са се образували коловози от интензивния тежкотоварен трафик и високите летни температури", обясниха вчера от АПИ.

От агенцията обещаха работата да приключи до края на седмицата, а за да не се затрудняват шофьорите, няма да се отбива движението. В момента е пикът на трафика на турските гастарбайтери.

"През 2008 г. още не беше въведен стандартът за магистралите да се използва т.нар. полимермодифициран битум. Този материал дава издръжливост при големи амплитуди и високи температури, така че да поема тежестта на тежкотоварния трафик", обясни вчера регионалният министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

От пътната агенция не уточниха колко километра подлежат на ремонт и дали той е в рамките на гаранциите след поредните ремонти, или става дума за поддръжката, възложена от АПИ по договор. Гражданското дружество "АБ-Марица", в което влизат хасковската "АБ" и "Бургас Пътстрой", отговарят за пътното поддържане на магистралата до края на 2018 г., припомни Медиапул.

Спират камионите по натоварени пътища в петък и неделя

В петък и в неделя през активния летен сезон ще се ограничава движението на камионите над 12 т по натоварени пътища с повишен риск от и...

Полимермодифицираният битум се използва като стандарт и изискване в строителството на българските магистрали от 2011 г., според строители. Затова на "Марица", новата част от "Тракия" и част от "Струма" би трябвало да е положен новият вид издръжлив битум. По-старите в бранша и дългогодишните водачи обаче питат защо по участъците на "Хемус" и "Тракия", строени преди 1989 г., се появяват износвания, пукнатини, рушат се виадуктите, но няма коловози.

Експерти по пътно строителство разказаха, че важен в случая е не най-горният пласт, а долните два. Първо е битумизираната баластра, отгоре е предпоследният пласт - биндерът, чието правилно полагане е най-важно да не се образуват коловози, и накрая е горният асфалтов слой. Ако има проблеми с долните слоеве, никакъв "супербитум" не може да спре образуването на коловози. Въпреки че опасните коловози се появяват на повечето от републиканските пътища с тежък трафик, от АПИ наложиха решение тировете да не се спират от движение в горещините, именно заради новата технология.

Actualno.com припомня, че едва в края на октомври 2015 г. беше завършен и открит последният участък от "Марица" между Оризово (от магистрала "Тракия") и Димитровград. Няколко месеца преди това през май 2015 г. беше прерязана лентата и на участъка Димитровград-Харманли. Тези общо 65 километра се строяха от пролетта на 2011 г., а финансирането им дойде по програма "Транспорт" на ЕС. Но за тези отсечки трябваше да се дадат десетки милиони левове от държавния бюджет за довършителни дейности.

От началото на годината по тях на няколко пъти се появиха дефекти, които налагат ремонти - основно по мостовете. Според пътуващи по магистрала "Марица" участъци от нея непрекъснато се затварят за ремонт.

"Тъй като правихме участъците през зимата, за да не изпуснем финансирането, не навсякъде са добре калибровани", обясни министър Павлова. Тя увери, че "по време на гаранцията, която е 10 години, изпълнителят е длъжен на всеки две години да прави калиброване на фугите само на мостовете". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com