От АПИ намекнаха, че не одобряват винетната система у нас, както и ограничението на скоростта в градовете

4570
От АПИ намекнаха, че не одобряват винетната система у нас, както и ограничението на скоростта в градовете
Снимка: БГНЕС

Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата, чрез тол системата приходите ще нараснат поне 3 пъти. Това каза инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„В момента винетната система не е най-добрият и справедлив начин за таксуване по пътищата на България. Така че целта на тол системата е да се въведе тол таксуване, което ще даде много по-голям финансов принос в съответните пътни институции. Защото по настоящата винетна система над 2/3 от приходите в момента се формират от масовите превозни средства - леките автомобили, които не рушат толкова пътната инфраструктура, а нейното състояние е изключително важно за пътната безопасност. И се получава така, че тежкотоварните автомобили, които най-много разрушават настилката, допринасят най-малко за нейното изграждане. Така че с тол системата искаме приходите да нараснат поне три пъти, което ще ни даде възможност за по-добро поддържане на пътищата“, каза още Давидов.

Голяма част от републиканските пътища в страната са в лошо състояние

В Ямболска област от общо 636 километра републикански пътища почти 200 километра са в лошо състояние. С най-голяма нужда от ремонт са о...

Той обясни, че е време да се замислим повече и за пътната си безопасност и в града. „В градски условия например един автомобил може да удари пешеходец с 50 км./ч., като това е равно на падане от шести етаж от сграда. А ние все още не сме развили рефлекса и културата да се пазим както трябва“, коментира Давидов.

„Към настоящия момент Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ засилват усилията си в две посоки – в структурно и функционално отношение и на оперативно ниво. От 1 януари влезе в сила новият устройствен план на агенцията като бяха създадени две нови дирекции – за пътна безопасност и за информационни технологии и системи. Целта е да направим така, че абсолютно всички проекти да подлежат на предварителен контрол за приоритизиране с акцент на пътната безопасност, въпреки малкото средства, с които разполагаме“, каза още той.

Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да недостига. Това каза от своя страна председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, цитиран от Фокус.

„Успяваме с бюджета, който имаме. И правителството дава доста пари през последните години, но все още недостига финансиране, а пътят е жив организъм и когато днес не го направиш, утре вече е късно. Пътната агенция е полагала, в момента полага и ще полага огромни усилия в пътната безопасност. Но за съжаление не всички от тях се увенчават с успех. Независимо от всичко обаче там, където много бързо и екстрено можем да предотвратим катастрофи, ние го правим. Давам пример с участъка Бургас – Созопол, където допреди години загиваха годишно между 15 и 20 човека. Но от десет години там почти няма загинали“, коментира инж. Атанасов.

Над 570 км пътища ще бъдат ремонтирани с пари от бюджета

Ежедневно се извършват текущи ремонтни дейности по републиканските пътища, за да се подобри състоянието на пътната мрежа. Това съобщиха...

Той посочи, че днес ще бъде първата копка на АМ „Хемус“. „И се надявам в рамките на тази година да стартират всичките й процедури до Велико Търново, както и на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Наблягам на строителството на автомагистрали като една изключително важна част от пътната безопасност и важен фактор за значителното намаляване на жертвите по пътищата. Състоянието на тунели, на мостове също е важно за пътната безопасност, но те изискват огромен финансов ресурс“, каза още инж. Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com