От днес: Пускат сребърна монета „150 г. от рождението на Гоце Делчев“

10427
От днес: Пускат сребърна монета „150 г. от рождението на Гоце Делчев“
Снимка: БНБ

От днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев“. Цената на монетата е 108 (сто и осем) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 17 до 19 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години от рождението на Гоце Делчев“ ще се продава без ограничения.

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „150 години от рождението на Гоце Делчев&rdquo...

Гоце (Георги) Николов Делчев (1872–1903) е идеолог, организатор и ръководител на националноосвободителното движение на българи- те от Македония и Одринско, останали в пределите на Османската империя след Освобождението на България. Роден в Кукуш (днешния Килкис в Гърция), той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а после във Военното училище в София (1891), но заради участието си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Гоце създава канали за прехвърляне в

Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския є конгрес (1896) участва в изработването на организационен устав и правилник. Арести, предприети от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за учител в Банско (1896), той допринася и за напредъка на учебното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се превръща в неоспорим организационен и военен ръководител на ВМОРО и като един от авторите на програмните є документи (1902) оказва решително влияние върху нейните идейни принципи. Той вярва, че освобождение-

то на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е необходима продължителна и всестранна подготовка. Макар да счита за прибързано решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „за повсеместно стратегическо въстание“, Гоце се включва в подготовката, но предлага ограничаване на масовостта му. Сред главните негови заслуги е създаването на чети, които пропагандират и подготвят бъдещото народно въстание и се готвят за негови основни ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обкръжение и загива в сражение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното движение. България тачи паметта на Гоце Делчев и днес името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, училища, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com