От МВнР се възмутили на филма на "Ал Джазира”

11653
От МВнР се възмутили на филма на "Ал Джазира”
Снимка: www.president.bg

Скандалният филм на катарската телевизия "Ал Джазира” "България, моя земя", чието съдържание предизвика лавина от гневни коментари заради изопачената българска история, за известно време беше свален от сайта на световната медия. По-късно документалната лента беше качена с бележка, уточняваща една от многобройните фактологични грешки – тази, че България е член на Европейския съюз от 2007 г., а не от 2014 г.

По въпроса за филма говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева заяви пред bTV, че министерството не може да има официална реакция във връзка с излъчения по „Ал-Джазира” филм за България, защото това е частна медия.

Джамбазки: Филмът на "Ал Джазира" е чиста пропаганда

Не исторически филм, а чиста пропаганда. Така евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от bTV, определи документалната лента...

По думите й обаче екипът на външно министерство, е "възмутен и изненадан от факта, че чрез телевизия с такава репутация може изцяло да се подмени историческата истина и да се излъчи филм, който е огромна манипулация".

Кадир Ахмед Осман е един от героите на филма. През 1972 г. е учител по френски и турски език в Крумовград, но кариерата му приключва, когато отказва да преименува децата си. Обявен е за враг на народа, но отказва да се изсели.

"Не мислех за това, викам - всяко дърво си има корен. Сега този превод, дето е направен по „Ал-Джазира”, „България моя земя”, не е така, аз такова нещо не съм казал. Дори на турски език казват така - Балканите, моя родина, моя страна, не е земя”, казва мъжът.

В разказа на "Ал Джазира" за отношенията между мюсюлмани и християни се включват и политиците. Сред участниците във филма са кмет и депутат от ДПС, днес и двамата отказват да коментират думите си пред „Ал-Джазира”. Коментира обаче районният мюфтия на Кърджали, също герой от филма. „Ал-Джазира” го търсят през 2012 г., когато между църква, мюфтийство и държавна власт се води битка за звука на камбаните и молитвата от минарето.

ВМРО: Подобни "филмчета" подменят историческите факти и разделят българското общество

Определян за документален филм с автор туркинята Йелда Янат Багджи, „България, моята земя" пропагандира скандални неверни твърден...

"Представете си, мюфтийството е в двора на джамията, аз не чувах езана, който се чете от джамията и хората бяха готови да протестират. Тогава, когато изживяхме този проблем Хасан Азис (кметът от ДПС-б.р.) имаше коментар в който казва - демокрация не се отбелязва с децибели”, обяснява Бейхан Мехмед.

Въпреки че дни по-късно забраната е отменена, акцентът в интервюто, дадено за арабската телевизия, остава именно нетолерността на българската държава към мюсюлманската религия. "Имахме условие, с което казаното да се цитира обективно… Явно са направили изопачение”, смята Мехмед. 

Според героите на филма, той е бил качен преди месеци (макар за първоначална дата на излъчване на сайта на телевизията се посочва 16 декември-б.р.). Защо провокативната лента се завърта у нас чак сега? Въпросът, според хората от Родопите, е към политиците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com