X
 
 

Отбелязваме Деня на народните будители

24825 6
photo of Отбелязваме Деня на народните будители
Снимка: бгнес
На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и др.

Как Плевен ще отбележи Деня на народните будители

И тази година Плевен няма да пропусне да отбележи тържествено 1 ноември - Ден на народните будители. Това ще се случи с общоградски рит...

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята малка книжка- „История Славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.

След Освобождението на България, както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет, информира Дарик радио.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. цар Борис III обявява 1 ноември за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. той е забранен. Честването му се възстановява на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители.

Предложението днешният празник да стане Ден на народните будители е дело на Стоян Омарчевски - министър на просвещението в правителството на Александър Стамболийски, информира агенция "Фокус".

"Звук и светлина" за Деня на будителите

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” ще бъде излъчен по повод 1 ноември – Ден на нар...

Идеята е този ден да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  В деня на БУДИТЕЛИТЕ бих искал да кажа, че СидероФ е руска УРОСПИЯ!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Поне на днешния празничен ден можеше да напишеш нещо хубаво,макар и лъжовно . Ние обичаме да ни лъжат, пък ти ....
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Извинявам се за въпроса, но днес не е ли Хелоуин !?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ''ПРОСТИ БОЛГАРИН ПОМНОГО И ЗДРАВО СПИЕ И СО СТО ТУПАНА НЕ МОЖ ГО ОБОРАВИ ! НЕГО ТАКА МУ Е ПОАРНО ! '' ........ в писмо на Л.КАРАВЕЛОВ до Миркович ! Когато будиш българина за добро, той псува !
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Няма такова писмо,сери говна в македонски сайтове.Опитите на Македония да си съчинят история, в която България не съществува са меко казани смешни и жалки.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ЮРУШ - ЛАЙНАРИ !!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  СЪБУЖДАЙ СЕ НАРОДЕ АТАКА РАЗВЯ ЗНАМЕТО НА СВОБОДАТА НАПРЕД КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ С ДЪРЖАВНИКА СИДЕРОВ НЕ НА КОЛОНИЯТА И МАЧКАНЕТО НА НАРОДА ОТ БРЮКСЕЛСКИТЕ СТАРЧЕТА.АТАКА ПОБЕДА
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  СидероФ е руска УРОСПИЯ!
  : 2 !
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...