Откриват граничен пункт в Струмяни

20040
Откриват граничен пункт в Струмяни

След 30 години чакане отварят границата с Македония. В края на миналата седмица премиерите на България и на Македония Бойко Борисов и Никола Груевски се договориха за отварянето на нов граничен пункт в община Струмяни. Хората в региона повече от три десетилетия чакат да заработи ГКПП-Клепало, предаде Стандарт нюз.

Населението в десетки села опасно се топеше заради затворената гранична бразда със западната ни съседка. Това бе най-големият проблем в повечето селища в Малешевска планина.

Засилен трафик при граничен пункт "Кулата"

Поради снегонавяванията и невъзможността за придвижване на моторни превозни средства да достигнат до ГКПП Дуранкулак, граничният пункт ...

„Дано този път всичко е наред. Да се отвори границата, за да се спасят селата ни от изчезване. Стискаме палци дадената дума от двамата премиери да не бъде забравена, а в най-скоро време да ходим на гости при приятелите си в Македония”, твърдят шепата жители на село Горна Рибница.

Всички в община Струмяни смятат, че само с пускане на новото КПП ще се осигури бъдеще за населените места в региона. Македонците още преди много години вдигнаха КПП и асфалтираха нов път. „Проблемът бе, че нашата страна не изпълни международната спогодба с Македония. През 2006 г. се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата. Но всичко спря дотук. С новия граничен пункт районът ще се оживи, ще се върнат насам доста хора”, заяви за „Струма” общинският кмет Емил Илиев.

Той е убеден, че с новите шосе и КПП ще се засилят икономическите, социалните и културните връзки между община Струмяни и община Берово. Ще се даде тласък и на туризма, тъй като пътят до Македония ще се съкрати наполовина. „Най-важното е, че ще се осигури препитание за местното население, че няма да изчезнат някои села от картата на България”, допълни Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com