Пандемията изяла половин година от стажа за пенсии

5924
Пандемията изяла половин година от стажа за пенсии
Снимка: iStock/Guliver

Поне половин година от стажа за пенсия няма да се зачита заради коронакризата. Това се отнася за хората, които работят в предприятия, въвели непълно работно време заради пандемията, но това се прави официално - с промяна в трудовия договор, предава 24 часа.

Така, ако човек е работил на 4 часа през последната година, стажът му за пенсия ще се признава за половин година. През март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение, 11,3% от мениджърите са заявили, че фирмите им преминават на непълно работно време с последващото от това намаляване на работните заплати. Това показват резултатите от петата поред анкета на НСИ за влиянието на COVID-19 върху бизнеса.

Кристалина Георгиева с предупреждение за разлики между богати и бедни страни след пандемията

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди за "опасни различия" между богатите и развив...

През април тази мярка е въведена от 13,9% от фирмите. Оттам насетне този процент намалява постепенно и през юли само 4,1% от анкетираните са склонни да въведат такава мярка. Заради пандемията и през тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов и осигурителен стаж Така хората не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Все по-малко хора се пенсионират с достатъчно стаж и възраст. Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 21 681 българи - едва 63,2% от всички лични пенсии. Една трета от българите обаче не успяват да изпълнят условията за стаж и възраст, показва статистиката на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на 2020 г. 4710 са имали средно 23 г. стаж при изисквани 35 г. и 10 месеца за жените, а за мъжете 38 г. и 10 месеца.

Ако човек няма стаж, но е работил поне 15 г., през миналата година е можело да се пенсионира на 66 г. и 6 месеца. През тази година се пенсионират жени, които са навършили 61 г. и 8 месеца и имат 36 г. стаж, както и мъже на 64 г. и 4 месеца с поне 39 г. стаж. След това всяка година необходимият стаж се увеличава с 2 месеца до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Ако на човек не му достига необходимият стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи стаж или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия.

4256 българи са си купили осигурителен стаж за 17 565 867 лв., за да могат да се пенсионират, от началото на 2020 г. до края на март 2021 г. Средният брой месеци осигуряване, който не им е стигал през 2020 г., е 21,41 месеца. През първите три месеца на тази средно не са им достигали 20,98 месеца. Ако човек иска да си купи един месец стаж, плаща по 128,70 лв. за 2021 г. Така средно те трябва да дадат около 2700 лв., за да излязат в пенсия. За миналата година те са платили 14 623 696 лв., а през първите три месеца на тази - 2 942 171 лв.

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си ку...

Всеки има право да си купи до 5 г. стаж, дори да не му предстои скоро пенсиониране. За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Сделки може да правят и вече навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж не се ползва за изчисляване на пенсията. “Няма специален анализ, който да даде ясен отговор защо на хората не достига стаж. Ясно е, че причините са различни - човекът е бил безработен, работил е на сиво, бил е принуден да гледа болен член от семейството, който има нужда от постоянни грижи, което го е лишавало от труд”, обяснява пред 24 часа националният секретар на КНСБ Ася Гонева. Според нея в началото на демократичните промени е имало обективни предпоставки и условия хората да приемат подобен начин за упражняване на труд.

“Да не говорим, че на по-младите им се вижда доста далечна историята за пенсията и си казват - е, има време да натрупам права”, каза още тя. Това е причината от синдиката непрекъснато да правят обучения. Те имат и програма „Моето първо работно място” и техни експерти влизат при дванадесетите класове на училища от цялата страна, за да запознават зрелостниците с основни трудови, осигурителни и синдикални права при постъпването им на работа. Като цяло обществото трябва малко по-грижовно да се отнася към термина "солидарност" и неговите изражения за бъдещи и настоящи права, доколкото тези, които в момента работим и внасяме осигурителни вноски, по същество участваме в солидарността, благодарение, на която получават пенсии и обезщетения от осигурителната система хора, които вече упражняват своите права", казва още националният секретар на КНСБ.

Гонева обяснява, че възможности, които съществуват в законодателството за купуване на стаж, не визират случаите, когато някой се отнася безотговорно към собственото си бъдеще. “Не бих казала, че това е изгодна опция, все пак струва скъпо и си мисля, че е много по-разумно и далновидно човек да положи повече усилия, за да си изпълни кариерата и да реализира правата си с пълен осигурителен стаж, тъй като това е важно за размера на пенсиите”, продължи тя. Обясни, че работата на половин работен ден дава възможност да се трупа осигурителен стаж - 2 дни за 1. “ Получаваме запитвания и оплаквания, но хората се съгласяват на договори за непълно работно време, а понякога те работят повече от 8 часа, а официално са на 4 часа и получават заплата за 4 часа”, каза още Гонева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com