Пенгезов за делото срещу него: Обрекоха ме на гражданска смърт

3956
Пенгезов за делото срещу него: Обрекоха ме на гражданска смърт
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той е подсъдим заедно с още 7 души за злоупотреба с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет", предаде БНР. 

Случаят е свързан с проект за прозрачност на военните съдилища, започнал през 2009 година, когато Пенгезов беше председател на Софийския военно-апелативен съд. Тъй като реализацията продължи и след като той със скандал беше избран за шеф на Софийския военно-апелативен съд, подсъдим за присвояването на евросредства е и наследникът му Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров. Разследването започна през 2010 година, но в продължение на 4-ри години се водеше срещу неизвестен извършител. 

ВСС отстрани още един съдия заради случая "Пенгезов"

Новият обвиняем по делото срещу Веселин Пенгезов - Владимир Димитров, е отстранен от длъжност до прекратяване на наказателното производ...

Обрекоха ме на гражданска смърт, каза Пенгезов. За пореден път той повтори, че зад проблемите му стои Движението за права и свободи (ДСП), което е овладяло съдебната система.

"Скандалът стана, когато освободиха Октай Енимехмедов. Тогава, едва ли не, го взе като лична обида и от там нататък всичко тръгна с главата надолу. Нареди си на човека, той нареди на другия и делото се появи на бял свят. Все още не е овладян Апелативният съд. Само той остана обаче", каза Пенгазов.

През април миналата година тримата военни магистрати станаха официално обвиняеми, заедно с Мария Дивизиева - тогавашен началник на кабинета на предишния премиер Пламен Орешарски. През 2009 г. тя е отговаряла за реализирането на проектите по ОПАК. 

В хода на разследването броят на обвиняемите се удвои и разнообрази. Така на 1 април делото стигна до съда с осем подсъдими и започна прехвърлянето му между военните и цивилните съдии. След като магистратите под пагон си направиха отвод заради дългогодишното си познанство с Пенгезов и другите военни съдии, ВКС прати казуса в СГС, който гледа дела срещу магистрати. 

Обвиненията срещу Пенгезов претърпяха корекция

Прокуратурата коригира обвинението срещу Веселин Пенгезов. Това каза самият той. Отстраненият председател на Софийския апелативен съд ...

Делото продължава през януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com