Петков: Дисциплинарно производство срещу Лозан Панов би взривило обществото

22950
Петков: Дисциплинарно производство срещу Лозан Панов би взривило обществото
Снимка: БГНЕС

Голяма част от Висшия съдебен съвет (ВСС) са напълно устроени от сегашното положение, докато голяма част от магистратите настоящото положение не ги устройва. Това коментира бившият правосъден министър и съдия Петко Петков пред БНР.

"Едно дисциплинарно производство срещу съдия Лозан Панов би могло да взриви общественото напрежение", смята още Петко Петков.

Речта на Панов имаше политически привкус, заяви Ясен Тодоров

Прогнозирах, че такива записи (по аферата „Яневагейт” - бел.ред.) ще излязат около определени събития. Това обяви Ясен Тодо...

Панов е председател на Върховния касационен съд (ВКС), а случайно или не, но в началото на втората седмица на следващата година Висшият съдебен съвет ще гледа сигнал срещу него. Той е подаден от организацията "План Б". В него се казва, че Панов прави политически изказвания, с което нарушава кодекса за етично поведение на магистратите. Става въпрос за речта на Панов по време на честването на 135-годишнината от създаването на ВКС.

Съдиите демонстративно излязоха пред Съдебната палата и съдебните палати на други градове, за да подкрепят реформиране на съдената система.

Съдебната система е под огромен натиск през последните 5-6 години, каза още съдия Петков.

"В момента имаме изменена Конституция и измененията са в сила. Част от тях имат своите огромни достойнства. Разделянето на Съвета има своето огромно достойнство. От тук нататък трябва да се концентрираме върху това какво, въз основа на Конституцията, би могло да бъде променено към по-добро, а то не е малко", заяви Петко.

Лозан Панов: Сигурно ще бъда обявен за атентатор, но нека извикаме силно: Стига вече толкова!

Сигурно на мнозина ще им се стори, че съм голям наивник, че се надявах това честване да се превърне в двоен празник, който да надхвърли...

Той обърна внимание, че след това "предупреждение" от страна на гражданите и от страна на магистратите фокусът трябва да е върху това, какво може да се направи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com