Плевнелиев: Не можем прибързано да посочим виновник за атентата

3425
Плевнелиев: Не можем прибързано да посочим виновник за атентата

Мога да сложа ръка на сърцето и да кажа, че българската държава ще даде всичко от себе си.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред bTV по повод разследването на атентата на летището в Бургас.

За първи път снощи държавният глава застана пред Общото събрание на ООН. В 15-минутната си реч българският президент постави акцент върху атентата в Бургас и заяви пред света, че ще заловим извършителите и поръчителите каквото и да ни струва това.

"И това, че ние сме един достоен член на едно голямо демократично семейство на тази планета със сигурност дава резултати. Американските ни партньори, също в Англия, в Израел работят заедно с нас. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които разследването се развива. Убеден съм, че ще намерим тези, които извършиха и вдъхновиха този ужасяващ терористичен акт и тогава след време също, от тази трибуна, ще ги посочим", заявява още българският държавен глава.

Плевнелиев е на мнение, че като демократична страна България не може да си позволим бързо да вземаме решения на база на съмнения.

"Може би това е политически акт, на който сме свидетели от страна на Израел и други държави. Ние сме правова държава. Не можем да посочим някого преди да сме сигурни и да имаме доказателства за това. Българските, американските и израелските служби работят много интензивно. Убеден съм, че ще разполагаме с доказателства и ще посочим извършителите. Много достойно е поведението на българското правителство и на всички представители на държавата, защото не тръгваме лесно по обясненията или по удобния път да посочим някого. Ще си свършим работата, ще съберем доказателства", казва президентът.

На въпрос как Израел приема факта, че България все още не разпознава тезата за "Хизбула" като вярна, Плевнелиев коментира: "Имах среща със съветника на Обама по сигурността господин Бренън. Имах срещи с представители на най-високи нива в израелските служби. Всички ни благодариха за отношението на България и начина, по който работим по този атентат. Много лесно щеше да бъде да си измием ръцете и да кажем, че това е проблем на Израел, посочваме някой друг и търсим лесното обяснение. Ние обаче търсим доказателствата и по един много професионален начин се отнасяме към задълженията си да бъдем член на световното демократично семейство".

Той съобщи, че има сериозни следи, които водят в определени посоки, дали има заподозрян обаче не каза. "В следващите няколко седмици глобалните служби и кооперирането между тях, ще доведе до сериозен напредък в следствието", заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че в началото и Израел, и Америка, и Великобритания, са очаквали България много бързо да посочи определена посока. "Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните", казва държавният глава.

В контекста на делото в Пазарджик и другия акцент в речта на президента Плевнелиев в Ню Йорк, а именно дали има вредни влияния, от които трябва да се притесняваме, той заяви: "Българската съдебна система е независима. Това дело не се води срещу българските мюсюлмани, нито срещу етническата и религиозната принадлежност на когото и да било. Това дело е срещу определени хора, за които има съмнения, че са извършили нещо извън законите. И аз като президент ще спазя конституцията и ще уважа независимостта на българската съдебна система. Тя ще си свърши работата".

"Днес събрахме много овации, особено с тези текстове в моята реч. Днес на обяда на президентите поне 30 дойдоха да ми стиснат ръката с примера, който ние дадохме за тази част от центъра на София, в която имаме синагогата, джамията и църквата. Популизмът ме притеснява по-малко отколкото радикализма като такъв. В България нямаме сериозни поводи за притеснение в момента, слава Богу, нашият народ е мъдър и толерантен. Същевременно, много често отиграването на ситуациите, включително и от политици довежда до създаване на изкуствено напрежение. Нашето общество предава от дядото на внука мъдростта на това, на което ние сме символ повече от 1300 години. Толерантност", казва още президентът Росен Плевнелиев.

Редактор: Георги Иванов

Плевнелиев осъди религиозното насилие

Президентът Росен Плевнелиев направи изказване в рамките на Общия дебат на 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, който беш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество