Плевнелиев се заема с Холандия

11175
Плевнелиев се заема с Холандия
Президентът не изключва възможността да посети Хага заради Шенген

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще посети Хага през февруари, за да разговаря с холандския премиер Марк Рюте за разширяването на Шенген. Това каза пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Ромпой, съобщи БНР.

Холандия е единствената страна в ЕС, която блокира приемането на България и Румъния в зоната. По-рано днес на пресконференция Ромпой заяви, че ще включи въпроса в дневния ред на Европейския съвет през март, ако дотогава не бъде постигнато споразумение.

Високи оценки за България в Брюксел

Високи оценки за ролята на България, за евроатлантическата си ориентация, и за стремежа си за реформи чу новият президент Росен Плевнел...

Президентът не изключи възможността самият той да посети Хага.

Държавният глава добави, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е съобщил за подготовката на трета резолюция на ЕП в подкрепа на присъединяването ни към Шенген. Като президент поех ангажимент пред българските граждани и пред председателя на ЕК Барозу, че ще бъдем активни, ще наблюдаваме, защото за нас е много важно президентската институция да бъде участник в процеса на подобряване на работата на системата за правораздаване, посочи държавният глава.

Най-добрият подход, който България може да има, е да си свършим работата и да изискваме да ни оценяват по постигнатите резултати - тогава няма да има аргументи "срещу", коментира президентът. Според него, ако се пазарим на фаза, която още не доказва категорично, че сме си свършили работата, би било непродуктивно. Президентът заяви, че заедно с вицепрезидента Маргарита Попова и юридическия екип на държавния глава ще зададат посоката на нов подход в назначенията в президентската квота в съдебната система. Искаме кандидатурите на президентството да бъдат публични - за съдебната власт и за посланиците, добави той.

Държавният глава отбеляза, че решенията за назначаването на новите ръководители на българските дипломатически представителства ще бъдат взимани на основата на аргументи и качества. Да бъдеш посланик не е награда, а заявка за работа по националните приоритети, добави той.

Няма да увеличаваме участието си в Афганистан

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмунсен даде много висока оценка на България като страна-съюзник с НАТО. След срещата си в Бр...

Президентът Плевнелиев заяви, че е изключително доволен и вдъхновен от днешното си първо посещение в чужбина в качеството на държавен глава. Отношението към България е много добро, получаваме разбиране и подкрепа, допълни той след разговорите си с ръководителите на НАТО и на европейските институции. Промяната се дължи в променения подход на България, не крием проблемите, отбеляза Плевнелиев. По неговите думи председателят на ЕК е проявил на днешната им среща изключително положително отношение, подкрепа и добронамереност. Барозу е отменил посещение в Давос, за да приеме българския президент и на бюрото му е имало разпечатка с превод на речта на Росен Плевнелиев при полягането на клетва пред Народното събрание. Президентът уточни, че от ЕК страната ни получава достойна и справедлива оценка, и изрази оптимизъм, че България ще има по-голяма роля занапред. Искаме да ползваме вашата положителна енергия, вие успявате без много шум да свършите нелеки неща, заявил Барозу за българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com