X
 
 

По-малко регулации за ВиК сектора искат КНСБ и МРРБ

1504 0
photo of По-малко регулации за ВиК сектора искат КНСБ и МРРБ
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Категорично за намаляване на регулациите за ВиК сектора се обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му в момента от презастраховане да не рискуваме имаме прекалено тежка и тромава регулаторна среда.

"ВиК София област вече купува на три пъти по-висока цена вода от "Софийска вода", посочи пред Actualno.com Нанков и като причина визира тежката регулаторна среда и неодобряването на плана от КЕВР. "Компоненти като МРЗ, като повишаване цената на електроенергията, като повишаване на цената на доставната вода нарастват и вече има натрупани над 5.5 млн. лв дефицит само от началото на тази година именно по тази причина. Затова ще предложим служебно индексиране на цената на водата", заяви той.

От МРРБ оправдаха вдигането на цената на водата с необходимост от инвестиции

"Нужни са пречиствателна станция, добра водопроводна и канализационна мрежа. За да има такава, трябва да се осигурят средства. а те ням...

Според него регулациите във ВиК сектора трябва да намалеят "защото административните пропуски и тежкото бавно административно регулиране пречат за нормалното провеждане на дейността на операторите". За потвърждение Нанков посочи, че бизнес планове на В и К дружества не се одобряват по 4 - 5 години.

Опростеният модел на регулиране няма да повиши рисковете, категоричен е зам.-министърът.

За нов регулаторен механизъм настоява по време на дискусия за устойчивото развитие на ВиК сектора председателят на КНСБ Пламен Димитров. "Отдавна сме радетели за отделен воден регулатор и смятаме, че този въпрос най-накрая трябва да бъде решен", заяви той. По думите му ВиК секторът е най-регулираният сектор в България. "По-регулиран е и от банковия дори - държавата и общините регулират през собствеността, Асоциацията регулира през капитала и накрая регулаторът регулира цената", посочи председателят на КНСБ и изрази съмнения дали са нужни толкова много регулации. Според него ако публичният характер на ВиК сектора бъде гарантиран, няма нужда от допълнителна регулация.

"КЕВР не забавя одобряването на бизнес плановете", категоричен е председателят на регулатора Иван Иванов и обясни, че комисията провежда диалог и дава указания, така че в момента на приемането на бизнес плановете те да отговарят на законовите изисквания. Иванов отбеляза, че ВиК операторите са мотивирани колкото може по-бързо бизнес плановете им да бъдат приети, защото се съпътстват от заявление за цените, но именно заради това, че нямаше одобряване на бизнес планове, нямаше и актуализация на цените на ВиК услугите, а оттам и актуализация на заплащането на труда в сектора.

КНСБ: Водата неизбежно ще поскъпне, нужни са водни помощи

Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в ...

"Изведнъж с приемането на новите бизнес плановете със заявления за цени се оказа, че в много области и общини на страната цената на ВиК услугите нарасна чувствително и се наложи да се приложи изискване на закона, съгласно което на територията на всеки ВиК оператор трябва да има единна цена, което доведе до протести, на места до водни бунтове, където цената нарасна до 40 - 50%", припомни Иван Иванов. "КЕВР не одобрява такова повишаване на заплащането на работещите във ВиК сектора, което да става чрез въвеждане в бизнес плановете, защото ако трябва да се повишава заплащането в сектора, трябва да се съобщи и с колко ще се вдигне цената на ВиК услугите с новите бизнес планове", категоричен е председателят на КЕВР. "Има области в страната, в които цената на ВиК услугите достига социалната поносимост, а по закон не можем да определяме цена, която я надвишава", посочи още той. 

Според него трябва да се търси такъв механизъм, който да не изисква повишаване на цената на ВиК услугите на населението. По думите му необходимо е допълнително държавно финансиране за сектора, което чрез съвкупност от мерки, ще позволи заплатите във ВиК дружества да се повишат, без да бъде засегната цената на водата за населението. Принос за решаването на проблемите би бил нов закон за ВиК дружествата, където да се разпишат условия за финансово подпомагане на тези дружества, каза още Иванов и изказа одобрение на идеята за въвеждане на водни помощи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд

Овен През този уикенд Овните ще усетят колко много могат да разчитат на любимия човек и каква подкрепа имат в негово лице. Бъдете спокойни, защото...