По-висока еднократна помощ при раждане на дете и премахване на ТЕЛК-овете предвижда бъдещото управление

24564
По-висока еднократна помощ при раждане на дете и премахване на ТЕЛК-овете предвижда бъдещото управление
Снимка: Община Пловдив

Безплатни държавни и общински детски ясли и детски градини с бюджет 2022 и ваучерна схема за неприетите деца, които отговарят на условията за прием. Това е заложено в средносрочните и дългосрочните мерки и цели в частта "Труд и социална политика" на Споразумението за съвместно управление в период 2021 - 2025 г. подписано от коалиционните партньори, предава Монитор. Очаква се предложеният състав и структура на кабинета с мандата на Продължаваме промяната да бъде гласуван в Народното събрание още в понеделник.

В споразумението са договорени краткосрочни мерки и цели, свързани с еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради наложени COVID мерки, еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за родители останали вкъщи, за да гледат децата си заради затворени училища и детски градини поради COVID мерки. Удължаване на текущите мерки за бизнеса до края на COVID ситуацията, възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев, чрез контрол върху пазара и износа. В краткосрочната политика за възрастни хора и пенсионери е заложено с бюджет 2022 пенсионерите да не получават по-малка обща сума на пенсията си плюс добавката. Всички плащания, които не са свързани с осигурителния принос да бъдат за сметка на социалната система.

Христо Иванов за бъдещото управление: Няма да се стигне до партиен феодализъм по министерствата

„От наша гледна точка текстът на коалиционното споразумение е изяснен. Това няма да е лесно управление или лесна коалиция. Могат ...

Средносрочните и дългосрочните мерки и цели, които си поставя споразумението, включват безплатни държавни и общински детски ясли и детски градини и ваучерна схема за неприетите деца, които отговарят на условията за прием. Предвижда се да се разгледат възможности за изграждане на допълнителни детски градини и ясли. Също така има възможност да се разгледат алтернативни методи за детска грижа, които са съобразени с дългосрочните мерки за регионално развитие.

Заложено е втората година на майчинството да бъде равна на една минимална работна заплата, а не както беше досега - 380 лв. Предвидено е да се обсъди и разгледа механизмът за обезщетение на осигурените работещи майки през втората година на майчинството и безплатни лекарства за деца до 14 години.

Максималният осигурителен доход да бъде обвързан с определен коефициент към средната работна заплата, след консултации със социалните партньори, минимална добавка за нощен труд, базирана на европейските норми и след консултации със социалните партньори и адекватно определяне на линията на бедност според европейската методика, е заложено в проекта на споразумението в частта, както на средносрочните, така и на дългосрочните цели. Споразумението предвижда още обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата, гъвкаво работно време и използване на отпуски, създаване на дигитални трудови книжки, регламентиране на дистанционната работа в Кодекса на труда.

Договорено е да се разработи дългосрочна стратегия по доходите, да има конкретни стъпки за преодоляване на недостига на квалифицирана работна ръка, включително улеснен достъп до пазара на труда на работници с български произход и чуждестранни граждани, които са завършили образованието си в България.

Проектът за коалиционното споразумение е на финалната права

"Продължаваме промяната" разглеждат вариант да получат мандат още тази седмица, а следващата да преминат към гласуване на състава и стр...

Във връзката между образованието и пазара на труда се предвижда уреждане на облекчен режим на доброволни стажове по време на лятната ваканция на учениците, насърчаване на активното участие на работодателите в програмите за допълнителна квалификация и преквалификация. Заложено е още преразглеждане на стратегията за дългосрочна грижа. Електронно управление на услугите в домашна среда, включително на патронажна грижа, преразглеждане на капацитета, качеството и ефективността на услугите, обособяване на грижата за възрастни хора с отделен бюджет, като част от здравната грижа. Създаване на пътна карта и регистър на всички групи с необходимост от социална подкрепа, анализ на използването на ваучерите за храна и прецизиране на месечната база и квотата, съкращаване при използването на социални услуги и намаляване на администрацията, както и електронно управление и единна система на социалните плащания и услуги, се залага в споразумението.

Постигнат е консенсус за необходимостта от допълнително обсъждане, анализиране и предоговаряне на обществено обсъждане в рамките на 3 месеца на политиките за младите семейства: еднократна помощ при раждане на първо дете 500 лв.; второ дете 1000 лв.; трето дете 1500 лв.; всяко следващо по 200лв.; увеличаване на еднократната помощ за майки редовни студенти до 10 минимални работни заплати ; еднократна помощ до 10 минимални работни заплати за родители, които са се осигурявали през последните 24 месеца; еднократна помощ до 300 лв. за всички деца от 1-ви до 4-ти клас, давана в началото на всяка учебна година. Ще бъдат обсъдени и възможностите за данъчен кредит в размер на 6000лв. за дете на работещи родители; нулев данък върху общия доход от труд на лица под 26години; безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-и клас; безплатни инвитро процедури; месечна добавка на база заетост за родители, които живеят и се осигуряват в България в размер на 24 минимални работни заплати, платени на равни месечни вноски до навършване на 7 години на детето; еднократната помощ за ученици да бъде въведена за всички класове от 1 до 12 и да бъде обвързана с присъствието на децата в училище.

Предвидено е в срок от 6 месеца да се анализират следните политики за хората с увреждания: промени в законодателство гарантиращо равното право на труд на хората с увреждания; Държавна агенция за хора с увреждания; ТЕЛК реформа с цел отделяне на медицинската диагноза от работоспособността и социалната подкрепа; надграждане на регистъра за хора с увреждания;  възстановяване на националния онкорегистър; промени за засилване на контрола и проверките относно достъпност на средата; рампи за хора с увреждания в градския транспорт и стикери за сигнализация при нередности; кампания за активно включване в програмите за заетост на хора с  увреждания.

Предвидено е премахване на системата на ТЕЛК и преминаване към международната системата на ICF, система за преквалификация и връщане на хората с увреждания към пазара на труда, насърчаване на работодателите за наемане на хора с увреждания, чрез покриване на част от осигуровките, въвеждане на система за стимулиране на работодателите да извършват преквалификацията на хора с увреждания. Ще се направи изменение на Закона за лична помощ, включващо премахване на ТЕЛК решение като условие за достъп до лична помощ, увеличаване на часовете от 12 часа, като това ще бъде спешно обсъдено в срок до 3 месеца.

Асен Василев с план да съкрати 30 000 души от държавната администрация за догодина

Приключихме преговорите, в момента оформяме споразумението. Надяваме се утре споразумението да мине преглед от четирите партии, за да м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com