"Подпорната стена" на Алепу укрепва бъдещ курортен комплекс

12467
"Подпорната стена" на Алепу укрепва бъдещ курортен комплекс
Снимка: БГНЕС

Подпорната стена в Алепу на т.нар. Шофьорски плаж, за която дълго време се говореше, че брегоукрепителна, е с цел да укрепи самият строеж на бъдещия апартаментен комплекс върху нея. Това става ясно от публикуваното в сайта на МОСВ решение по оценка за съвместимостта на РИОСВ – Бургас, от 2017 г.

В документа е посочено, че проектната подпорна стена ще се изпълни изцяло в частния имот и се разглежда като част от укрепването на строителния насип за фундиране, при застрояване на имота, а не като брегоукрепително съоръжение. Това е така, защото въпросният имот няма обща граница с морския бряг и отстои на 30 метра от него. Между него и морския бряг са разположени два имота, единият от който е публична общинска, а другият - публична държавна собственост.

(Видно е от документа, че стената не е брегоукрепителна, както се спекулираше)

Справка в Имотния регистър сочи, че е невярна и тиражираната информация за продажба на имота. Той към днешна дата продължава да е собственост на първоначалния инвеститор – „Алепу Вилидж“ АД. А суперфициар – тоест, собственик на правото на строеж продължава да е „ГБС-Турс“ ЕАД.

 

(Към днешна дата правото на строеж е на "ГБС-Турс" (респ. на „Блек Сий Фемили Резиденс“ ЕАД)

Продадена е фирмата „ГБС-Турс“, носител на това право. През май месец тази година „Главболгарстрой Холдинг“ АД прехвърли дружеството на 47-годишния Стоян Василев – общински съветник от партия МИР в Приморско, който вече е негов едноличен собственик. От тогава то е преименувано на „Блек Сий Фемили Резиденс“ ЕАД. Новият инвеститор в Алепу Вилидж: Ще търся начин да завърша този проект

 

 

 

С въпросния документ на РИОСВ-Бургас се съгласува инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс на брега на Созопол с две названия.

„Алепу Вилидж“ е в един имот с площ 7568 кв. м. (с номер 67800.49.27 – б.р.). Към него е одобрена и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище. Ще представлява апартаментна сграда с жилища за сезонно ползване, разделена на отделни блокове с подземен паркинг, заведение за хранене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

„Алепу-Бриз Вилидж“ е проектирано да заеме четири поземлени имота с обща площ 13 290 кв.м. (непосредствено зад първия, маркирани с малките кръгчета – б. р.). Той представлява апартаментна сграда с жилища за сезонно ползване, сграда-паркинг, сграда за персонала и зони за рекреация.

(В синьо е маркиран първият имот, който е до морето, или мястото, на което сега има построена подпора за бъдещия строеж, който ще е буквално върху нея)

Сборната площ, върху която ще се реализира инвестицията, е 20 858 кв. метра.

Възложители са следните фирми: „Алепу Вилидж“ АД (Созопол), „Бриз 2000“ (Божурище) и „ГБС ТУРС” ЕАД (София).

След скандалите с този строеж „Главболгарстрой“ се оттеглиха от инвестицията с мотив, че се води негативна кампания и е отрицателен отзвукът за нея сред обществото. Те уточниха, че „извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти“.

Когато Василев пое фирмата от „ГБС-Турс“ обяви, че търси законов и приемлив за обществото начин да завърши ваканционното селище. „Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат преди да продължим с каквито и да е действия, които ще бъдат законово издържани“, каза Василев.

(Проектът)

Реално строителството на юг от Созопол започна в края на 2018 г. В началото институциите твърдяха, че това е само подпорна стена заради свлачището. Миналото лято обаче се появиха снимки в социалните мрежи, от които е видно, че строежът наподобява на 4-етажна сграда.

Направена бе проверка от регионалната дирекция за строителен контрол, при която началникът ѝ каза следното: „Обемите, които виждате, не представляват стаи. По-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“. Според представителите на РДНСК това е стоманобетонна строителна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап.

Мнозина прочетоха израза „укрепителна роля“ като „брегоукрепителна“ и се започнаха спекулациите. Скоро след това инвеститорите представиха проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, строителството ще е на два етапа.

(Етапите за изпълнението на проекта)

Първият е самата укрепителна конструкция, над която ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има 87 апартамента, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

Малко история за самото одобрение на инвестицията

С писмо от януари 2017 г. директорът на РИОСВ-Бургас инж. Таня Манолова постановява, че инвестиционното предложение има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху защитена зона „Комплекс Ропотамо” за опазване на дивите птици и защитена зона “Ропотамо” за опазване на природните местообитания, на дивата флора и фауна.

Заради това бива поискан, изготвен и внесен за разглеждане в инспекцията Доклад за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) за инвестиционното предложение. Дадена е отрицателна оценка от екоинспекцията за този доклад.

Последвало е преработване на доклада и положителна оценка на внесения преработен ДОСВ, като писмото, ДОСВ и картния материал са публикувани на интернет страницата на Инспекцията за провеждане на консултации с обществеността.

В едномесечния срок не постъпили писмени мотивирани становища от заинтересовани лица или становища, в които да е представена нова информация и различна. През май месец директорът на РИОСВ-Бургас съгласува реализацията на инвестиционното предложение, ако се изпълнят определени условия. От "Демократична България" за Алепу: Човекът, издал разрешителното, е станал директор на РИОСВ

През юни месец същата година до министъра на околната среда и водите постъпва жалба от Асоциацията на парковете в България срещу това директорско решение. И министърът  го отменя, като връща преписката за ново произнасяне.

Директорът отново връща ДОСВ за преработване. Представен е нов доклад и последва нова положителна оценка.

При повторни консултации с обществеността постъпва становище от Зорница Стратиева, за което се установява, че възраженията й „са неоснователни по отношение на допустимостта на инвестиционното предложение спрямо забранителния режим на територията, в която попадат процедираните имоти“.

„Местообитание 2110 Зараждащи се (ембрионални) дюни обхваща активната плажна ивица по българското Черноморие, предназначена за рекреация. С реализацията на инвестиционното предложение не се очакват косвени отрицателни въздействия от обитателите на ваканционния комплекс, различни от сега съществуващите въздействия от посетителите на плажа“, се сочи в мотивите за одобрението на доклада.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хампарцумян: Как да вярваш на ваксинацията на администрация, която смята хотел за подпорна стена?

Първият победител в Big Brother в България разочарован от брат си, защото иска да дострои Алепу (ВИДЕО)

Нови обяснения за подпорната стена на Алепу - не било новост със сгради да се укрепват свлачища

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com