Пожарът в Кресненското дефиле може да бъде локализиран до края на деня

2095
Пожарът в Кресненското дефиле може да бъде локализиран до края на деня
Снимка: МВР

Очаква се до края на днешния ден пожарът в Кресненското дефиле да бъде изцяло локализиран. Според директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов това ще стане възможно, ако не възникнат непредвидени ситуации. По думите му към момента няма индикации да се случи нещо, което би попречило за цялостното овладяване на бушуващата вече трети ден огнена стихия в Кресненското дефиле.

„Фронтът на пожара в Кресненското дефиле при село Влахи е овладян, в момента гори вътре в периметъра. Фронтът, който е към Симитли, към главния път също е погасен. Навсякъде хората са на терен и работят усилено“, каза Дамянов, цитиран от агенция „Фокус“.

Огромен пожар гори над Кресненското дефиле*

Огромен пожар гори над Кресненското дефиле в близост до транзитния газопровод за Гърция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. По...

От сутринта на терен са около 560 души – пожарникари, военни, горски служители, 40 доброволци, като се очаква да пристигнат още толкова доброволци от София и Пловдив. Те са извън аварийното звено на столицата, които са обучени, добре подготвени и комплектовани.

„Два вертолета Ми-17 от състава на авиобаза Крумово се включиха в потушаването на големия горски пожар в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград“, уточниха и от пресцентъра на Министерство на отбраната.

„Вертолетите излетяха тази сутрин в 9.00 часа от авиобаза "Крумово". До 12.00 часа екипажите на двата вертолета изпълниха около 30 захода“, се казва в прессъобщението. Излятата над труднодостъпния терен вода е близо 60 тона.

На провел се по-рано днес брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня. По думите му вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за селата и хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод, обясни той.

Горски пожар възникна край Бобошево

Над 20 служители от Държавното горско стопанство в Дупница, Югозападно държавно предприятие и от Регионалната дирекция по горите в Кю...

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов каза, че стремежът на всички, които участват в гасенето на пожара е да не допуснат опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк „Пирин“, към момента и двете задачи са изпълнени. Според него сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. Според областния управител на Благоевград Бисер Михайлов няма проблеми с осигуряването на храна и напитки.

Към 10.00 часа днес движението по главен път Е-79, в района на Кресна, беше спряно за около час заради пожар, който предизвика силно задимяване в участъка. Намалена бе видимостта в участъка между Кресненското ханче и град Кресна. Пътни патрули спираха трафика на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки. Към 11.00 часа огънят беше потушен и видимостта беше възстановена поради което движението на автомобилите бе възстановено, уточняват от агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com